Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geçmişin Kahramanları ile Bugünün Irkçılığına Tepki

Geçmişin Kahramanları ile Bugünün Irkçılığına Tepki

DDB Spain'in Heroes of Today adlı platform için çektiği reklam filminde ırkçı söylemlerin günümüzde de değişmediğini gösteriyor.

Irkçı söylemler ve davranışlar geçtiğimiz yüzyıla göre azalmasına karşın bu tarz düşünce ve hareketlerin tamamen ortadan kalktığını söylemek mümkün değil. Her ne kadar büyük kurum ve kuruluşların ırkçılığa karşı yaptığı kampanyalar ve projeler probleme dikkat çekiyor olsa dahi sosyal medya başta olmak üzere bu tarz söylemlerin devam ettiğini söylemek mümkün.

DDB Spain sosyal hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığa karşı koymak için “Heroes of Today” (Bugünün Kahramanları) adlı bir platform oluşturdu. Oluşturulan bu platforma İspanya Profesyonel Futbol Ligi (La Liga), havayolu şirketi Iberia, İspanyol posta şirketi Correos, gıda sektöründe bulunan Telepizza, sağlık sektöründe bulunan Clínica Baviera ve telefon numaraları bilgisi sunan şirket 11811 gibi kuruluşlar destek verdi. Ekip olarak çalışmanın söylemler ve davranışlar üzerinde daha etkili olacağını düşünen kuruluşlar platforma destek vererek farkındalık yaratıyor.

Irkçı söylemler zaman geçse de değişmiyor

Kurulan platform için çekilen ilk kısa film Berlin’de düzenlenen 1936 Olimpiyat Oyunları’nı konu ediniyor. 18 siyah Amerikan sporcudan biri olan Jesse Owens’ın Olimpiyat Oyunları öncesi yaşadıkları serinin ilk filmini oluşturuyor. Afro-Amerikan oyuncuya karşı yapılan ayrımcılık ve nefret söylemleri geçmişte ve günümüzde hangi şekilde devam ettirildiği film üzerinden anlatılıyor. 1936 yılında yapılan ayrımcılık nasılsa günümüzde de Twitter gibi sosyal medya platformlarında aynı tarz söylemler devam ediyor. Ajans bu duruma dikkat çekmek için film boyunca Jesse Owens’a söylenen ırkçı sözlerin hepsini Twitter’dan toplamış. Davranışlar ve söylemler o gün nasılsa günümüzde de benzer şekilde örnekler bulunuyor.

Heroes of Today projesine benzer bir diğer çalışmayı geçtiğimiz haftalarda haberini yaptığımız Black & Abroad seyahat şirketi gerçekleştirmişti. Bu kısa filmde de geçen Go back to Africa söylemini merkezine alan şirket Afrika’ya düzenlediği seyahatler için bu söylem üzerinden bir reklam filmi hazırlamıştı.

Platform, kullanıcılara markaların taahhüt ettiği sosyal projelere ve sivil toplum kuruluşlarına erilmelerine imkan verip doğrudan işbirliği yapabilme imkanı sunacak. Bunların dışından internet sitesi üzerinden ayrımcılığa karşı daha iyi bir dünya oluşturmak için çaba sarf eden insanların hikayeleri paylaşılmaya devam edecek.

Künye

Ajans: DDB Spain
Yaratıcı Genel Müdür: Jose Maria Roca de Viñals
Yaratıcı Baş Yönetmen: Daniel Rodríguez, Nerea Cierco y Alfredo Vaz
Sanat Yönetmeni: Fernando Morate
Hesap Yönetimi: Arturo Dorado
Yapımcı: Beatriz Mancha
Yapım Yönetmeni: Enrique Feijoo
Prodüksiyon Şirketi: Garlic
Baş Yapımcı: Alvaro Gorospe and Irene Nuñez
Editör: Ale García
Post Prodüksiyon Şirketi: El Ranchito
Ses: Miguel Calvo

Görsel: Youtube