Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şimdi Afrika’ya Dönme Zamanı

Şimdi Afrika’ya Dönme Zamanı

FCB/six, siyah gezginlere hizmet eden Black & Abroad seyahat şirketi için hazırladığı reklam filminde Afrika kültürünü ve yaşamını gösteriyor.

Siyahlar ne kadar kaçınmaya çalışırsa çalışsın, internet ortamında sıkça ırkçı bir söylem olarak kullanılan Go back to Africa (Afrika’ya geri dön) kelimesi ile karşılaşıyorlar. Pazar araştırma şirketi NetBase’e göre bu sözcük öbeğinin geçtiği yazılar çoğunlukla ırkçı söylemler içeriyor ve çevrimiçi olarak ayda ortalama 4500 defa yazılıyor. Modern siyah gezginler için uluslararası deneyimler sunmayı hedefleyen Black & Abroad ise cümlenin negatif etkisini yıkacak bir reklam filmi hazırladı.

ABD merkezli seyahat şirketi Black & Abroad için FCB/Six ajansı tarafından yaratılan kampanya Go back to Africa söylemini farklı bir noktaya taşıyor. Film Twitter üzerinden yazılmış nefret söylemlerini göstererek başlıyor. Irkçı ifadelerdeki Go back to Africa kelimesini seçip çıkardıktan sonra Afrika’ya gitmenin hiç de kötü bir fikir olmadığı söyleniyor. Afrika’nın doğal güzelliklerinin, kültürünün, müziğinin, yemeklerinin, şehirlerinin ve eğlence hayatının gösterildiği filmin diğer kısmında ise buraya seyahat etmenin güzel bir fikir olacağı desteklenmiş oluyor. Kampanya, 54 Afrika ülkesinden her birini yazarak, seyahat etmeyi düşünen Afro-Amerikan vatandaşlara çağrı yapıyor.

“Go back to Africa” söylemini farklılaştırıyor

Black & Abroad kurucularından Eric Martin, kampanyanın hedefinin “Go back to Africa” ifadesini aşağılayıcı bir niyetle kullananlardan ayrılmak olduğunu vurguluyor. Geleneksel turizm kampanyalarında gösterilen Afrika portresi yerine, daha çeşitli bir resim sunmayı hedeflediklerini söyleyen Martin, Afrika’nın doğal güzelliğinin farkında olduklarının ancak bunun yanında keşfedilmeyi bekleyen sanat galerinin, restoranların ve plajların da bulunduğunu söylüyor.

Twitter, Youtube gibi çevrimiçi platformlar dışında açık hava reklamları içeren kampanya internet adresinin verilmesi ile sonlanıyor. Black & Abroad resmi twitter sayfasında Go back to Africa kelimesi ile birlikte Afrika’dan çeşitli manzaralar paylaşıyor. Reklam filminin tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Künye

Müşteri: Black & Abroad
Ajans: FCB/Six
Yazar: Curtis Chapman
Strateji Uzmanı: Simran Kaur, Paul Hanlon
Baş Yaratıcı Yönetmen: Ian Mackenzie
Yapımcı: Gillian Morrison
Kıdemsiz Yapımcı: Kristine Lippett
Hesap Yönetimi: Fraser Jackson
Yönetmen: Paul Hanlon
Veri Analisti: Abdul Dau, Andrew Yang
Veri ve Teknoloji Başkanı: Jacob Ciesielski
Post Prodüksiyon: Rooster Post Production
Ürün ve Teknoloji Sorumlusu: John Sime
Editör: Colin Murdock, Jeff Poremba
Yardımcı Editör: Shane Preston
Baş Yapımcı: Kristen Van Fleet, Yumi Suyama
Halkla İlişkiler: Shannon Stephaniuk, Glossy
Müzik ve Ses Tasarımı: Grayson Matthews

Görsel: Youtube