Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Matematiğin Sanata Dönüştüğü GIF’ler

Matematiğin Sanata Dönüştüğü GIF’ler

Dave Whyte, fizik ve matematik bilgisiyle tasarladığı hipnotize edici GIF'lerine yenileri ekledi.

Fizikçi, hareketli grafik tasarımcısı ve sanatçı Dave Whyte’ı hem geçtiğimiz yıl hem de daha öncesinde tasarladığı büyüleyici GIF’leriyle konuk etmiştik. İrlandalı dijital sanatçı, hiç hızını kesmeden yeni geometrik GIF’ler üretmeye devam ediyor.

Dave Whyte ile sanatın matematiği

Bir öğrenciyi matematiğin sıkıcı olmadığına ikna etmek için ne kadar dil dökseniz de yeterli olmayabilir. Mühendislik, bilim ve teknoloji gibi alanlarda hedefleri olan öğrenciler hariç çoğu gencin zihninde matematik “hayatta hiç bir işe yaramayacak” bir ders olarak konumlanır. Bu elbette eğitim sistemindeki hatalardan kaynaklanan bir bakış açısı. Örneğin matematikle en alakasızmış gibi görünen görsel sanatlara baktığımızda bu bakış açısının ne kadar yanlış olduğunu görmek mümkün. Bir sanatçı, bir figürü, nesneyi ya da kompozisyonu kağıda aktarırken kullandığı oran ve orantı hesabından tutun da dijital düzenleme programlarını kullanırken yaptığı girdilere kadar her an matematik bilgilerine başvurmak zorunda kalır. Bir çizimin taslağını oluşturabilmek için dahi geometrik bakış açısı geliştirmeye, etrafındaki her şeyi geometrinin ışığında analiz edebilmeye ihtiyaç duyar. Dave Whyte’ın matematiğin büyüleyici etkisini doğrudan ortaya koyduğu GIF’leri de bu gerçeğin ispatı niteliğinde.

David Whyte, GIF’lerini Processing isimli açık kaynaklı programlama dilini kullanarak üretiyor. Hareket tasarımına daha fazla önem verdiğinden, şekil ve renk kullanımında daha minimalist bir yaklaşım sergiliyor. Yöntemleri konusunda da oldukça açıklayıcı bir tutum sergiliyor. Diğer sanatçılara yol gösterici olması için sık sık kaynak kodları ve ipuçları paylaşıyor.

David Whyte’ın çalışmalarını; Bees & Bombs adlı Tumblr blogu, Twitter’ı, Instagram’ı ve dribbble profili üzerinden takip edebilirsiniz.