Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’ın Tasarımın İnsanlar Üzerindeki Etkisini Ölçtüğü Sergisi

Google’ın Tasarımın İnsanlar Üzerindeki Etkisini Ölçtüğü Sergisi

Google, Milano Tasarım Haftası için hazırladığı A Space for Being adlı sergide üç farklı oda oluşturarak insanların verdiği tepkileri ölçtü.

Google farklı estetik deneyimlerin sağlığı ve kişisel huzuru nasıl etkilediğini ölçmek amacı ile Milano Tasarım Haftası’nda bir sergi hazırladı. ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nden bilim insanları ile birlikte geliştirilen A Space for Being: Exploring Desing’s Impact On Our Biology (Var Olduğumuz Alan: Tasarımların Biyolojimiz Üzerindeki Etkisini Keşfetmek) isimli proje zıt mekanlara sahip üç ayrı odadan oluşuyor.

Nöroestetik prensipleri kullanılarak tasarlanan üç oda görsel estetiğin insan beynini ve fizyolojisini nasıl etkileyebileceğini araştırmak için tasarlandı. Spazio Maiocchi tarafından tasarlanan alanların mimarlığını Suchi Reddy yaptı. Kurulan üç oda birbirinden farklı olsa da aynı mobilya çizgisine sahip. Bu şekilde alanın kullanımının ve düzenin insanlar üzerindeki etkisini gözlemlemek mümkün oluyor. Renklerin ve aydınlatmaların etkisini incelemek için farklı tonda renkler kullanıldı. Google, sesleri dokuları ve kokuları kullanarak duyuları da etkileşime geçirmiş oluyor.

Her odada farklı tasarımlar

A Space for Being için Maiocchi’nin tasarladığı ilk odanın adı Essential (Esas). Sıcak bir rahim benzeri alan olarak tasarlanan odada yumuşak mobilyalar ve aydınlatma ile birlikte sıcaklık hissi verilmiş ve toprak tonlarında renkler kullanılmış. Mimar Reddy rahimin sıcaklığını hissettirmek için mağaralarının estetiğine atıfta bulunacak şekilde bir tasarım tercih etmiş. Hollandalı görsel sanatçı Claudy Jongstra’nın özel olarak yaptığı yün halının eklenmesi ile yaratılan sıcak ortam tamamlanmış.

Vital (Yaşayan) isimli ikinci oda daha eğlenceli bir tasarıma sahip. Canlı renkler ve kesişen ışık huzmeleri ile ortam daha hareketli bir alana dönüştürülmüş. 3B sanat eserleri ve etkileşimli kitaplar ziyaretçilerinin ilgisini çekecek şekilde konumlandırılmış.

Son oda, Transformative (Dönüşebilir), zarif ve minimal bir tasarıma sahip. Çelik ahşap kullanılan bu odada deri ve gri tonları tercih edilmiş. Mimar Reddy karakteri olan bu oda için “rafine edilmiş” tanımını kullanıyor. Bu odada Hollandalı tasarımcı Sabine Marcelis’in aydınlatmaları kullanılmış.

A Space for Being için ziyaretçilere takılan bileklik duygu haritası çıkarıyor

İnteraktif odalara girmeden önce ziyaretçilere Google ve Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki Uluslararası Sanat + Zihin Laboratuvarı ortaklığı ile üretilen bileklikler verildi. Alanı gezecek ziyaretçilere dağıtılan bileklik sayesinde kişinin kalp ritmi, vücut sıcaklığı, deri iletkenliği ve hareketleri takip edildi. Her odayı beş dakikalık bir süre boyunca deneyimleyen ziyaretçiler bileklikte bulunan verilere deneyim sonrası bakarak hangi alanda daha rahat hissettiklerini görmek imkanı yakaladı. Google donanım tasarımı başkan yardımcısı Ivy Ross tasarımın her şeyi etkilediğini belirtiyor.

Bulunmayı seçtiğiniz alanın ruhsal ve fiziksel sağlığınıza etkisini ölçümleyen A Space for Being, Milano Tasarım Haftası süresince ziyaret edildi. Proje, tasarımın önemli olduğunu bilimsel olarak kanıtlayarak tasarımların yaşamımıza etkisini gösteriyor.

Görsel: Google, Maremosso, Suchi Reddy (reddymade)