22 Nisan’da Palo Alto’da düzenlenen Tesla Autonomy Day, Tesla modellerinin tanıtımı ve otonom sürüşün olduğu video ile başladı. Video boyunca otomobillerin seyahat ettiği güzergahlar ve farklı hava koşullarında etkin bir sürüş sağlanması Tesla’nın gelişimi açısından oldukça önemli bilgiler sundu. Elon Musk, Autonomy Day (Otonomi Günü) etkinliğinde otonom sürüşün yanı sıra geliştirdikleri yeni mikroçipten, Full Self Driving (tamamen sürücüsüz otomobil) özelliğinden, araç paylaşımı gibi gelecek planlarından ve Master Plan Deux doğrultusunda başardıklarından bahsetti. Sunum yaklaşık 3 saat sürdü.
Elon Musk’ın sunum sırasında söylediği en çarpıcı sözlerden biri Tesla dışında herhangi bir otomobil almanın finansal olarak tamamen çılgınlık olduğunu söylemesi oldu. Aksi durumda sahip olunan her aracın bir ata sahip olmak gibi olacağını vurguladı.
Robotaksiler 2020’de yollarda
Sunumun önemli konularından biri Robotaksiler oldu. Uber’e rakip olacak bu sistem üzerinde 3 yıldan fazladır çalışan şirket, Tesla sahiplerinin işteyken, evdeyken veya otomobilini kullanmadığı her an onu paylaşabilmesini sağlayacak araç paylaşım sistemine 2020’de başlamayı düşünüyor.
Hizmetin Apple’ın App Store’u gibi işlemesi bekleniyor. Apple, App Store uygulamalarına ödenen paradan yüzde 30’luk bir kesinti yapıyor. Robotaksiler de bu şekilde işleyecek. Uygulamaya mil başına 0,18 dolar ile başlanacağını duyuran Musk, zamanla bu fiyatın aşağı çekileceğini duyurdu. Bir uygulama ile işleyecek olan sistem aynı zamanda Tesla sahiplerini için bir ağ oluşturuyor. Buna rağmen aracının paylaşılmasını istemeyen sahiplerin olması durumuna karşı, otomobil bulunmayan yerlerde şirket kendi tahsis ettiği otomobilleri bulunduracak.
Robotaksilerin yılda otomobil başına 30 bin dolar kar etmesi beklenirken bu paranın yüzde 25 ile 30’unun Tesla’da kalması öngörülüyor. Sistemin işlemesini gerçek kılacak en büyük yeniliklerden biri otomobillerin batarya ömürlerinin uzatılması hedefi oldu. Otomobiller batarya ile 500 bin mil kadar yol gidebiliyorken bu sınır 1 milyon mil (1,6 milyon kilometre) çıkarılmayı hedefleniyor. Böylelikle araç paylaşım sisteminin daha aktif olarak kullanılabilmesi hedefleniyor. Robotaksi araçları 2020 ortalarında çalışmaya başlayacak. Uber ve Lyft benzeri bir sistemle işleyecek. Elon Musk’ın bir milyondan fazla robotaksinin dolaşımda olmasını hedefliyor.
Robotaksilerin kaza yapması durumunda kimin sorumlu olacağı soruna Musk muhtemelen sorumlu Tesla olur dedi. Elon Musk robotaksilerin sisteme girmesi ile birlikte yumuşak bir geçişle direksiyon sistemini otomobillerden tamamen kaldıracağını da ekledi. Sunumda Model 3’ün direksiyonu bulunmayan bir ön konsol sistemi ile paylaşılması bu iddiaların kısa sürede gerçekleşeceğinin habercisi oldu.
21 kat güçlü yeni mikroçip
Her Tesla aracının güncellenmesi ile eklenebilecek ve yeni üretilen araçlarda kullanılacak yeni mikroçip de duyurusu yapılan konulardan biriydi. Üzerinde 6 milyar transistörün bulunduğu mikroçipin önceki Tesla çiplerine göre 21 kat daha güçlü olduğu açıklandı. Tasarımının Tesla tarafından üretiminin ise Samsung tarafından Texas’ta yapılması da ayrı bir gelişme olarak kayıtlara geçti. Tam Otonom Sürüş Çipi olarak adlandırılan mikroçip üretilmeye başlananınca NVIDIA üretimi çiplerin kullanılması bırakılmış oldu. Mikroçip mart ayının başından bu yana otomobillere yerleştirilmeye başlandı. Tüm işlerimlerin kontrolü çip üzerinden sağlanıyor. Otomobil harekete geçmeden önce hesaplamalar ve karşılaştırmalar yapılabiliyor.
Our new Full Self-Driving Chip houses 6 billion transistors and is capable of processing up to 2300 frames per second – a 21x improvement over previous gen hardware pic.twitter.com/39g39lv638
— Tesla (@Tesla) April 23, 2019
Tamamen Sürücüsüz Yolculuk Deneyimi
Full Self Driving (FSD) özelliği Tesla’nın önceden sunduğu bir özellik ve gelişmeye devam ediyor. 5 bin dolarlık ekstra bir ücretle otomobillerine eklenebilirken, kullanıcılar sahip olduğu Tesla modellerine FSD eklemek istediklerinde bu ücret 7 bin dolar oluyor. Şirket bununla birlikte Full Self Driving özellikleri geliştirmeye devam ediyor. Aracın otomatik olarak şeridi değiştirmesi, kendi şeridine girecek araçları tahmin edip algılayabilmesi, uyarı levhalarını ve trafik ışıklarını tanımlayabilmesi gibi önemli gelişmeler toplantıda duyuruldu. Tüm bu özelliklerle birlikte Tesla otomobilleri şehir içinde tamamen otonom şekilde sürüş gerçekleştirebilecek.
Elon Musk, Full Self Driving özelliğini etkinleştirmek için tüm donanımlara sahip olduklarını belirtiyor. Otomobilin etrafını 360 derece görebilen 8 kamera ile desteklenen özellik için ön tarafta bir radar ve kısa mesafe ultrasonik sensörler bulunuyor. Araçların hiçbir insana gerek duymaksızın sürüşü gerçekleştirmesini engelleyecek herhangi bir yasa bulunmuyor. Şirket, Federal Motorlu Taşıt Güvenlik Standartları’nı karşıladığı sürece her an bu uygulamaya başlayabilir.
Tesla, aynı zamanda Shadow Mode isimli teknolojisiyle yapay zekasının sürekli olarak öğrenmesini sağlıyor. Video oyunlarında ve yarış simülasyonlarında sıkça karşılaşılan aracın gölge gibi aynı yol üzerinde gitmesi sistemini yapay zekanın kendi kendine öğrenebileceği bir forma sokuyor Shadow Mode. Otonom sürüş modunun kapalı olduğu zamanlarda sürücünün hareketleri sürekli incelenerek ne gibi durumlarda ne yaptığına bakılıyor ve yapay zekanın karşılaşabileceği durumları daha iyi anlaması amaçlanıyor. Otonom araçların çevreyi nasıl gördüğü ile ilgili bilgiyi içeren haberimize buradan, SXSW 2018’de sürücüsüz otomobiller hakkında yapılan konuşmaya da buradan ulaşabilirsiniz.
This 3D reconstruction shows the immense amount of depth information a Tesla can collect from just a few seconds of video from the vehicle's 8 cameras pic.twitter.com/w2x6pkM2Eb
— Tesla (@Tesla) April 23, 2019
Otomobillerinin kameralı sistemle daha sağlıklı ve verimli çalıştıklarını vurgulayan Elon Musk, LIDAR sensörlerinin yeteri kadar verimli olmamasına da değindi. Alphabet’s Waymo, GM, Ford bu sensörleri kullanıyor. Elon Musk LIDAR için koltuk değneği benzetmesi yaparak, bu sensörlerin otonom araçlar için gelecek vadetmediğini ifade etti. LIDAR sensörlerine güvenmenin sorun yaratacağını düşünen Musk, kameraların bu konuda daha verimli olduğunu söylüyor. Kameralar, LIDAR sensörlerinin yaptığı her işi yaparken üstüne bunu iyi bir çözünürlükte ve derinliği algılayarak yapıyor. Kamera sistemi otonom araçlar için bir insan gözü işlevi görüyor.
Master Plan Deux hedefleri bir bir gerçekleşiyor
Elon Musk’ın 2016 yılında paylaştığı Master Plan Part Deux ile önümüzdeki süreçlerde yapmayı planladıklarını açıklamıştı. Planın için de Tesla’yı sınırlı bir kitleye hitap etmekten çıkarıp farklı amaçlara uygun araçlar üretmek bulunuyordu. Açıklanan Master Plan içinde Model 3’ün haftada 5 bin adet üretilmesi gibi hedefler şu an başarıya ulaşmış durumda ve 2019, 2020 hedefleri de yapılan sunumda açıklandı.
Şirket, Master Plan doğrultusunda 2020’de henüz adı açıklanmamış bir kamyonet üretmeyi planlayan şirket, ayrıca 2019 hedefleri arasında haftada 10 bin adet Model S, Model 3 ve Model X otomobil üretmeyi ekledi. Tesla 2017 senesinde yeni TIR’ı Semi’ı tanıtımını yapmış daha fazla ağır vasıta araç üreteceğinin sinyallerini vermişti. 2020 yılında üretmeyi planladığı bir diğer araç ise Model Y. Model 3 platformu üzerine inşa edilen ve yüzde 73’i Model 3 ile ortak olan Model Y kompakt bir SUV modeli olacak. Model Y’nin üretilmesi ile birlikte şirket 4. Otomobil modeline sahip olacak. Otomobil model adlarının yan yana gelmesi ile oluşan kelime de bir tesadüften çok Tesla’nın otomobillerine yaptığı bir iltifat. Model S, Model 3, Model X ve Model Y yana yana gelince “SEXY” kelimesine çok benziyor.
Uzun bir sunumda gelecek planlarından ve başardıklarından bahseden Elon Musk, Master Plan doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor. Dayanıp izleyebilecek olanlar için 4 saati bulan toplantının tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Youtube