Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tesla’nın Yeni TIR’ı Bir Spor Otomobil Kadar Zarif ve Güçlü

Tesla’nın Yeni TIR’ı Bir Spor Otomobil Kadar Zarif ve Güçlü

Dün akşam düzenlenen lansman etkinliğinde Elon Musk, yüksek menzili ve aerodinamiğiyle Tesla'nın yeni TIR'ı Semi'ı tanıttı.

Günümüz teknoloji dünyasının en gözde isimlerinden olan Elon Musk, SpaceX ile Mars’a gitmek için çalışmalarını sürdürürken Tesla ile de mobilite ve enerji alanında yenilikler yapmaya devam ediyor. Tesla araçlarının ürün çeşitliliğini artırması da bu anlamda hem hedef kitleyi genişletme hem de inovasyona devam etme imkanı tanıyor. Dün akşam düzenlenen lansman etkinliğiyle de Elon Musk, azami yükle 500 mil (804 km) menzili olan Tesla Semi ve spor otomobilinin yeni versiyonu Roadster 2.0’ı tanıttı.

Tesla Semi, 0’dan 60 mil/s’e (96,5 km/s) 5 saniye içinde çıkıyor. Ki bu da dizel araçlarla kıyaslandığında muazzam bir hız. Tesla Semi, ABD’nin maksimum yük limiti olan 80.000 lbs (36.287 kg) ile yüklendiği zaman ise 0’dan 60 mil/s’e 20 saniyede ulaşıyor. Elon Musk, menzil konusunda ise otoyol hız limitinde 500 mil gidebildiğini söylerken ABD’deki nakliye yolculuklarının %80’i 250 milin (402 km) altında kalıyor. Yani sürücüsülerin tek şarjla gidip dönmesi bile mümkün olabilir.

 

Autopilot her araçta standart olacak

Tesla’nın yeni TIR’ı -haliyle- elektrikli olduğu için de vites değiştirme ve frenlerin yalama olması gibi fosil yakıtlı araç sorunlarına sahip değil. Elektrik istenildiği zaman doğrudan motor üzerinden kesildiği için aracın yavaşlaması da sadece son aktör üzerinden, yani lastiklerin durdurulmasıyla olmuyor. Motordan giden akımın kesilmesiyle araç bir bütün olarak duruyor. Böylece fren ömrü de basitçe sonsuz oluyor.

Tesla’nın otonom sürüş yazılımı Autopilot da, Semi’ın tüm modellerinde standart olarak varolacak. Bu sayede de yazılımla sürüş güvenliği iyileştirilmiş oluyor. Çünkü sürücü bir sağlık sorunuyla karşılaştığında Tesla Semi şeridinde kalmaya devam edecek ve sağlık ekiplerine telefon açarak durumu bildirecek. Bu süper hızlı TIR’ın ön cephesini kaplayan cam ise kırılmaya dayanıklı olarak geliştirilmiş. Çünkü yolculuk sırasında aracın camı çatlarsa yola devam etmesi risk taşığı için durması ve ilgili ekibin gelerek camın tamir edilene kadar beklemesi gerekiyor. Bu da tüm süreci aksatıyor.

Araç yükünün kontrolden çıkması imkansız

Güvenlik konusunda atılmış belki de en önemli adım ise büyük konteynırlı TIR’ların karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan birinin ortadan kaldırılması. İngilizce’de jackknifing diye tanımlanan durum, aracın bir yöne giderken yükünün başka yöne gitmesi ve bir anda tüm kontrolün kaybedilmesi anlamına geliyor. Elon Musk, her tekerlek için ayrı motor kullandıklarını ve aracın hiçbir insan müdahalesine kalmadan otomatik olarak ağırlığı kontrol ederek aracı dengede tuttuğunu söyledi. Yani Musk’a göre Semi’da aracın yükünün kontrolden çıkması imkansız.

2019’da piyasaya çıkacak olan Tesla Semi için ön siparişler başladı. Son dönemde üretim ve teslimat sürecinde sorunlar yaşayan Tesla, Semi’ın varlığıyla kendini büyük sükse yaptı. Ancak Elon Musk’ın vaadlerinin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini 2019’da araç yola çıktığında göreceğiz.

Görsel: Tesla