Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Baskı Bir İnsana Neler Yaptırabilir: Three Fitted Flies

Baskı Bir İnsana Neler Yaptırabilir: Three Fitted Flies

Maria Alvares ve Elisa Morais'in iki ayda tamamladığı Three Fitted Flies, köy hayatında geçen ve baskıyı inceledikleri eğlenceli bir animasyon kısası.

Yönetmenlik, yazarlık, animasyon, ses, prodüksiyon yani hemen hemen her şeyi Maria Alvares ve Elisa Morais tarafından yapılan “Three Fitted Flies” kavurucu bir yaz gününde köyde yaşanan bir olayı anlatıyor. Yas tutan baskıcı komşular, suçluluk duygusunun getirdiği iç sıkıntıları derken köydeki yaşlı bir teyzemiz de ritüel düzenleyerek ölmüş kocasını geri getirmeye çabalıyor. Evinde üç farklı boydaki midyeye bağladığı karasinekler ve onlara vurarak ritm tutmasıyla kocası ara ara beliriyor. Kocasını hayata döndürüp döndüremediğini söylemeyelim süprizi kaçmasın.

Kaybettiği Kişiyi Özleyen Ne Kadar İleri Gidebilir?

Three Fitted Flies, tekrarlayan ritmleri, basit çizim ve renklendirmeleriyle akıcı bir şekilde izleniyor. Geri döndürme ritüeliyle birlikte kısa animasyon daha çok müzik ve ritm üzerinden ilerliyor. Kısa sürede hızlı tekrarlarla değişen aynı görseller, izlerken seyiriciyi hiç rahatsız etmiyor. Yaşlı teyze, köyde eşi olmadan çok yalnız olduğunu, köyün ve kendisinin onun üzerindeki yarattığı baskı ve suçluluk duygusunu bizlere çok güzel yansıtıyor. Sanatçılar kısa animasyonda toplumsal ve kişisel suçluluk duygusunu anlatıyorlar ve bunu gerek kapılarından çıkıp gizli gizli bakmaları, gerek bizim yaşlı teyzemizin bunların akabinde kendini suçlamasıyla da gösteriyorlar. 

Maria Alvares ve Elisa Morais, kısa animasyonu Litvanya Kaunas’taki iki aylık sanatçı programına katıldıkları zaman yaptılar. 40’tan fazla uluslararası animasyon festivalinde gösterilen film, Turku Animated Film Festival (TAFF), Fest Anča gibi festivallerde de büyük ödül aldı.

Three Fitted Flies seyirliği keyifli bir animasyon. İki sanatçı yalın bir anlatımdan faydalanarak, bizlere hikayeyi çok net anlatıyorlar.

Görsel: Vimeo