Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Bozukluklarını İyileştiren Retina Protezi

Görme Bozukluklarını İyileştiren Retina Protezi

Neuralink'in eski CEO'su ve kurucu ortağı Max Hodak, yeni girişimi Science Corp tarafından geliştirilen cihaz ile ışıktan yararlanarak görme sorunlarını iyileştirebileceklerini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl kurucu ortağı ve CEO’su olduğu Neuralink’ten ayrılan Max Hodak,  Neuralink etkinliğinin hemen öncesinde Science Corp adlı yeni girişimine dair detayları açıkladı. Yeni bir beyin bilgisayar arayüzü (Brain Computer Interface / BCI) girişimi olan Science Corp, şu ana kadar 160 milyon dolar fon toplayarak BCI dünyasında Neuralink’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

Neuralink ile benzer alanda faaliyet gösteriyor olsa da, Hodak’ın açıklamasına göre Science Corp’un önemli bir farkı bulunuyor. Neuralink’in aksine fotonik bilimine dayanan Science Corp’un “Science Eye” adlı optogenetik retinal protez cihazı, kullanıcıların kafa taslarının içine bir şey yerleştirmek için herhangi bir müdahalede bulunmak yerine optik sinirleri üzerinden ışık gönderiyor.

Diğer bir ifadeyle ışığı ve optik siniri beyne giden bir yol olarak kullanıyor. Hodak’ın yeni girişiminde çalışma alanı olarak göz ve ışığı seçmesinin özel bir nedeni var. Hodak’ın büyükbabası retinitis pigmentosa adlı ışığı görmeyi zorlaştıran bir görme bozukluğundan muzdarip.

Science Corp’un hayvanlar üzerindeki deneylerinde başarı sağlandı

Tavşanlar üzerinde test edilen cihazın görme kaybını tedavi etmede etkili olduğu belirtiliyor. Hodak’ın ifadesine göre tavşanın retinasının üzerine yerleştirilen 2 milimetre genişliğinde ince bir LED filme ışık yoluyla kablosuz olarak gönderilen görseller işlenerek görme korteksinde aktivite artışı sağlanabildi.

Temel olarak LED film, görüntüleri optik sinirin okuyabileceği bir biçime dönüştüren küçük kameralarla gömülü gözlüklerden kablosuz olarak gönderilen desenleri işliyor. Cihazın çalışması için optik sinir hücrelerinin ışığa duyarlı hale gelmesi gerekiyor.

FDA ile ön görüşme yapan Science Corp ayrıca gen terapisini kullanarak optik sinir hücrelerini değiştiren enjeksiyon yoluyla tasarlanmış bir protein geliştirdiğini duyurdu. Hodak, Science Corp adlı girişimini kurucu ortakları biyolog Alan Mardinly, mikrofabrikasyon direktörü Yifan Kong, mühendis Corey Wolin ve yazılım uzmanı Emma Zhou ile birlikte yönetiyor.

Görseller: Pexels, Twitter