Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Silikon Vadisi Vizyonerleri [LeWeb 2014]

Silikon Vadisi Vizyonerleri [LeWeb 2014]

About.me kurucu ortağı ve CEO'su Tony Conrad ile North kurucu ortağı ve CEO'su Kevin Rose önemsedikleri kriterleri paylaştı.

Loic Le Meur moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma teknoloji vizyonerleri olarak görülen isimlerden about.me kurucu ortağı ve CEO’su Tony Conrad ile Google Ventures’un yarı zamanlı ortağı ve çeşitli sosyal ve mobil ürün geliştiren North‘un kurucu ortağı ve CEO’su Kevin Rose katıldı.

Kevin Rose son olarak geliştirdiği Tiiny ve Watchville uygulamalarından bahsederken, Tony Conrad da hem risk sermayederi hem de kurucu olmanın birbirini ne kadar beslediğini belirtti. Sermayeder olarak Philip Rosedale (Second Life kurucusu) gibi kişilerden çok şey öğrenip bunları kendi geliştirdiği işlerde değerlendirebileceği için ne kadar şanslı olduğunu söyledi.

Gelecekte nelerin yatırım değeri olacağına gelince; Tony Conrad tuhaf (“weird”) bulduğu fikirlere yatırım yaptığını söylüyor. Conrad’a göre yatırımcıları arasında bulunduğu en son girişim Blue Bottle Coffee milyar dolardan fazla değeri olan dev bir markaya dönüştü. Yirmi şubesi olan marka son olarak Tokyo’ya da bir şube açacak. Tüketici dronları, üç boyutlu robotiklerle ilgilendiğini belirten Conrad yatırımcıları arasında bulunduğu FitBit, ilk üç boyutlu yazıcı MakerBot ve WordPress’in de bir zamanlar oldukça tuhaf bulunduğunu hatırlattı.

Tuhaflık bir yana Conrad’ın değer verdiği diğer unsur da kurucunun onu heyecanlandırması. Bir bakıma asıl cevher ürünü veya fikri etrafında bir akım yaratma potansiyeli olan kurucular.

Kevin Rose bu dönemlerde yatırım yapmaktan ziyade kendini bir şeyler geliştirmeye adadığından fon toplamak için güzel bir dönem olduğunu söyledi.  Rose merkeziyetçi sistemden uzak, anonim uygulamaların yükselişte olduğunu görse de şimdilik BitCoinvari girişimlere yatırımcı olmayı düşünmediğini dile getirdi. 

Yatırımcılık yaptığı dönemlerde “ben de” şeklinde adlandırdığı klon fikirlerle çok karşılaştığını söyleyen Rose’a göre bunlar farklı yerlerde işe yarasa da genellikle üzücü. Rose “küçük bir hareketle başlayıp kendi kategorini yarat” stratejisini kıymetli buluyor. Önceden Pay Pal kurucu ortağı ve eski CEO’su Peter Thiel‘in belirttiği, tüketicinin yönünü değiştirmek için büyüklük sırasında fark yaratmanın önemine Rose da katılıyor.