Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bebeği Uyutma Görevi Bu Beşikte

Bebeği Uyutma Görevi Bu Beşikte

Ebeveynlerin yardımcısı yapay zeka destekli Cradlewise bebek yatağı, bebeğin uyku düzenini takip ediyor ve uyandığı anda nazikçe zıplayarak bebeği tekrar uykuya daldırıyor.

Bebeklerin derin ve sağlıklı uykusu için beşik oldukça önemli. Ford Max’i tanıtmak için yaratılan Max Motor Dreams isimli beşik, çocukları rahat ve huzurlu bir uykuya daldırmak için neler yapılabileceğini gösteren yaratıcı bir örnekti. Yumuşak sesleri, hafif hareketleri ve LED aydınlatmalarıyla bir otomobilin hareketlerini taklit eden beşik, bebeklerin derin uykuya geçmesini kolaylaştırıyordu. Bu ürün her ne kadar markanın otomobili için bir tanıtım içerse de ilham verici bir fikre sahip. 2019 yılında kurulan Silikon Vadisi merkezli bir bebek teknolojisi girişimi Cradlewise da bir beşikten alınabilecek performansı en üst seviyeye çıkarabilecek özellikler barındırıyor.

Cradlewise, bebeklerin uyku düzenlerini ve büyüme eğilimlerini öğrenmek için yenilikçi derin teknoloji kavramını ve yapay zekayı kullanan şimdilik tek bebek ürünü. Bebek odasına akıllı bir dokunuş getiren ürün, bebeklerin uyku aralıklarını ve yoğunluğunu algılayıp öğrenerek hem bebeklerin hem de ebeveynlerin sağlıklı bir uyku çekmesine yardımcı oluyor.

Bebeğin uyku derinliğini izleyip uyanma belirtilerini tespit ediyor

Akıllı beşik, çocukların uyku düzenini öğrenerek onlar hareket etmeye ve uyanmaya başladığı anda devreye giriyor. Bebek uyanmaya, telaş yapıp ağlamaya başlamadan önce tekrar uyumasını kolaylaştırmak için otomatik olarak hafifçe zıplama hareketi yapıyor. Bebek tekrar uykuya daldığı anda beşik hareket etmeyi bırakıyor. Bu ufak sallama hareketinin yanı sıra ebeveynlerin tercih ettiği durumlarda ve onların seçmiş olduğu parçalara göre çalma listesi de hazırlanabiliyor.

Bir uygulama aracılığıyla bebeğin huzursuz olduğu ya da uyandığı anlar ayrıca takip edilebiliyor. Bu noktada bebeklerin solunum hızı ve hareket gibi göstergeleri kullanılıyor ve ne kadar süre derin uykuda kaldığının bilgisi veriliyor.

Cradlewise, bebeğin uyku düzenini öğreniyor ve değişen ihtiyaçlara uyum sağlıyor

Beşik, hareketleri algılamak için 3B kamera kullanıyor. Bu kamera beşiğin tam tepesinde yer alıyor. Bununla birlikte ağlama ve mırıldanma gibi her türlü sesi yakalamak için bir dizi mikrofonla destekleniyor. Işığın süzülmesine imkan veren yan bölümler sağlıklı uykuyu destekleyen küçük ama etkili bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor.

Cradlewise’ın kurucu ortağı ve CEO’su Radhika Patil, kendi istekleri doğrultusunda beşik bulamadıktan sonra bu akıllı beşiği tasarlamaya ve geliştirmeye başladıklarını söylüyor.

Piyasada farklı özelliklerde pek çok bebek telsizi olduğunu söyleyen Patil, bu telsizlerin çocuk uyandıktan sonra, yani bir nevi iş işten geçtikten sonra kullanılabilecek ürünler olduğunu vurguluyor. Piyasada bulunan birçok beşiğin de çocuğun uyku ritmine ve döngüsüne göre sallanmadığını ve bu sezgisellikte olmadığını paylaşıyor. Kurucu ortak tasarladıkları akıllı beşikteki hafif zıplama hareketini yoga topunda çocuklarını zıplatma şekline göre modellediklerini söylüyor.

CES 2022 Innovation Awards’tan ödülle dönen Cradlewise, en yenilikçi teknolojilerin sergilendiği SXSW Pitch 2021’de de Artificial Intelligence, Robotics & Voice kategorisinin finalistleri arasındaydı. Girişim, geçtiğimiz Kasım ayında da tohum finansmanı turunda 7 milyon dolar topladı.

Görsel: Cradlewise