Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İskoçyalı Bebekler de Mukavva Kutularda Uyuyacak

İskoçyalı Bebekler de Mukavva Kutularda Uyuyacak

Finlandiya'da 1938'de başlatılan, bebekler için hayata başlangıç kiti niteliğindeki "maternity package" uygulaması, İskoçya'da da başlıyor.

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya’da doğan bütün bebeklerin ailelerine, içerisinde yenidoğanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeler olan bir mukavva kutu gönderileceğini duyurdu.

Sturgeon, projeyi başlatma nedenini şöyle açıklıyor: “Her yenidoğanın temel gereksinimlerini karşılayacak bir mukavva gönderme sözü veriyoruz. Bu, dünyadaki bebek ölümü oranlarının en düşük olduğu ülke olan Finlandiya’yı örnek alarak başlattığımız bir uygulamadır.”.

Finlandiya’da başlayan “maternity package” (doğum paketi) projesi 78 yıldır sosyal sigorta kapsamında uygulanıyor. Maternity package kapsamında, bebek bekleyen tüm annelere başlangıç kiti olarak giysi, bebek bezi, çarşaf ve oyuncak içeren; aynı zamanda beşik işlevi de görebilecek bir mukavva kutu gönderiliyor. Özellikle her bebeğin bir beşik sahibi olması, ölüm oranlarının düşük olmasında önemli rol oynuyor. Finlandiyalı bebeklere 1938’de yapılan ilk kutu dağıtımının amacı, “ailesi nasıl bir sosyal çevreden olursa olsun her bebeğe eşit bir yaşama başlama imkanı sunmak” şeklinde duyurulmuştu.

İskoçya’da ilk dağıtım, yılbaşında pilot bölgelerdeki yenidoğan ailelerine teslim edilecek kutularla başlatılacak.

Finlandiya'da 1947'de dağıtılan bir doğum kiti

Finlandiya’da 1947’de dağıtılan bir doğum kiti

Görsel: YouTube