Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Parşömen Şeklinde Dürülebilir Tablet

Parşömen Şeklinde Dürülebilir Tablet

Queen's Üniversitesi'nden Human Media Lab ekibi antik çağlarda kullanılan kağıt rulolara benzeyen katlanır tablet üretti.

Ekranların katlanır formlara dönüşmesi ile alandan tasarruf edilirken farklı tipte ekranların gelişmesi ve yeni teknolojik aletlerin ortaya çıkması hızlanmış oluyor. LG’nin CES 2019’da tanıtımını yaptığı ve Bigumigu ekibinin de SXSW 2019’da inceleme şansına sahip olduğu LG Signature OLED TV R televizyonunun haberini yapmıştık. Yalnızca Çin’de kullanılabilecek ticari anlamda dünyanın ilk katlanır telefonu olan Royole FlexPai ise sınırlı sayıda olmak üzere Aralık 2018’de satışa çıkmıştı. Esneyebilen elektronik cihaz teknolojisini farklı bir noktaya taşıması olası gözüken MagicScroll ise 2018’in Ağustos ayında duyuruldu. Queen’s Üniversitesi’nden Human Media Lab araştırmacıları eski parşömen tasarımlarından esinlenerek katlanır veya tam karşılığı ile dürülebilir tablet geliştirdi.

Eski insanların tecrübelerinden ilham alan ekip bu şekilde daha doğal ve kullanım açısından insanlara yabancı gelmeyecek bir tasarım geliştirdi.7.5 inçlik (19 cm) ve 2K çözünürlüğünde ekranı silindirik gövdeye sarılabiliyor. Cihaz, ekranının genişliği ile her ne kadar tablet özelliklerine uygun olsa da Human Media Lab araştırmacıları MagicScroll’un telefon olarak kullanım için uygun bir yapıya sahip olduğunu düşünüyor.

Tabletin gövde kısmı 3 boyutlu yazıcılardan üretilirken, cihaz için gerekli tüm donanımlar gövde kısmına yerleştirilmiş. Katlanabilir tablet rulo halindeyken ekranı aşağı ve yukarı hareket ettirmenizi sağlayan çarklar gövdenin sağında ve solunda bulunuyor. Döner çarklar, robotik aktüatörler içerdiğinden fiziksel hareketlere olanak sağlıyor. Ekranı tam boyutlu kullanmak istediğiniz zaman kıvrılmış ekranı açabiliyorsunuz. Ekranı kullanılmadığı zamanlar, gelen çağrıları cevaplama gibi, katlı halde tutulabiliyor. Bu özellik sayesinde cihazın taşınması oldukça pratik ve kolay oluyor.

MagicScroll ilerleyen zamanlarda kalem boyutuna gelebilir

Human Media Lab araştırmacısı Dr Roel Verteegan, MagicScroll projesi ile akla gelebilecek her şeyi ekrana dönüştürmenin mümkün olduğunu söylüyor. Fincan veya bir kıyafetin interaktif ekrana sahip olması durumunda nesnelerin nasıl şekillenebileceğini veya uygulamalara nasıl dönüşebileceğini araştırdıklarını belirtti. MagicScroll için bundan sonraki hedef ise cihazı bir kalem boyutuna kadar indirmek.

Görsel: Youtube