Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Emre Parlak

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Emre Parlak

Yeni Yaratıcılar'ın on üçüncü buluşmasında Google'ın Font kataloğuna eklenen Major fontunu hazırlayan görsel iletişim tasarımcısı Emre Parlak'ı ağırladık.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 14 Şubat’ta ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın on üçüncü etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu ile sohbet formatında gerçekleşen etkinliğimizin konuğu Fevkalade’nin kurucu ortağı ve görsel iletişim tasarımcısı Emre Parlak idi. Emre ile tasarım eğitiminin tasarımcı üzerindeki etkilerinden grafik tasarım bilgisinin hareket tasarımı gibi farklı disiplinlerle ilişkisine ve grid gibi temel bilgilerin yarattığı değere uzanan bir sohbet gerçekleştirdik.

Tasarımın önemi ve yarattığı değer

Emre Parlak, Yeditepe Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlıyor. Görsel İletişim Tasarımı eğitimi aldığı lisans dönemi sırasında sosyal olarak da çok aktif oluyor. Böylece Bilgi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nin bu bölümlerindeki diğer tasarımcılarla tanışıyor ve onların ağına giriyor. Bu sayede de farklı alanlarda çalışma farklı disiplinleri görme şansı yakalıyor.

Görsel kimlik, basılı tasarım ve dijital tasarım alanlarında uzmanlaşan Emre Parlak tasarlama sürecinin kendisine çıktıdan daha fazla önem veren bir isim. Bu sayede akademide geçirdiği zamanı iyi değerlendirmiş ve kariyerinin sonraki dönemlerinde de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak tasarım dersi de vermiş. 2009 yılından bu yana ise Deniz Cem Önduygu ile birlikte kurdukları görsel iletişim tasarımı şirketi Fevkalade çatısı altında üretimler yapıyor.

Yeni Yaratıcılar’da Emre, pek çok öğrencinin biraz tasarım öğrendikten sonra hızla motion graphics gibi alanlara kaydığını ve temel tasarım araçlarını dahi kullanmayı bilmediğini gözlemlediğini söyledi. Bu da ortaya çıkan işin görsel açıdan etkileyici gibi görünse de temelde zayıf kaldığını ve fikirden, akıştan yoksun bıraktığını belirtti. Hareketli tasarıma geçmeden önce bir kareyi olabilecek en iyi şekilde tasarlamanın öğrenilmesi gerektiğini. Ardından bu işlemi 25 ile çarparak 1 saniyelik hareket yaratılabileceğini ve hareketli görüntülerin de ustaca üretilebileceğini vurguladı.

Emre Parlak ile tasarım bilgisinin ve eğitiminin en temel noktalarından başlayıp genişleyerek etraflıca konuşma fırsatı yakaladık. Hareket tasarımı, yazı tipi tasarımı, görsel iletişim tasarımı gibi farklı disiplinlerin birbirini nasıl etkilediğini ve nasıl katkı sağladığını da ele aldık. Katılımcılar da bu sohbeti dinleme, Emre Parlak ile tanışma ve soru sorma fırsatı yakaladı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu