Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu Ocak ayında fiziksel bir alana taşıdık. Yeni Yaratıcılar ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Geçmiş buluşmalarımızda Tarık Tolunay, Erdal İnci, Deniz Cem Önduygu, Emrah Ablak, Tunç Topçuoğlu konuğumuz oldu. Temmuz ayında da glitch sanatçısı ve akademisyen Selime Göç ile beraberdik. Bu ay ise serigrafi baskıyla konser afişi tasarlayan Big Baboli Print House’un kurucuları Moklich ve Zezeah’ı ağırlayacağız.
Yeni Yaratıcılar’ın 7. buluşması 16 Ağustos’ta!
Serigrafi, bir baskı tekniği olarak 1900’lü yıllardan bu yana büyük önem kazanmıştır. İlk örnekleri Çin’e ve Song Handedanı (960–1279) dönemine dayanıyor. Avrupa’ya da Asya’dan gelen bu teknik zaman içerisinde başta sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılır hale geldi. Ahşap veya metal çerçeve üzerine gerilen ipek kumaş şablon olarak kullanılıyor. Yapılacak tasarım önce bu kumaşa aktarılıyor ve sonrasında ragle isimli keskin ağızlı kauçuk yardımıyla yüzeye aktarılır baskı. Seri şekilde yapılabilen bir baskı tekniği olduğu ve metal, seramik, kumaş, cam gibi matbaanın baskı yapamadığı yüzeyleri de kullanabildiği için fark yaratmaktadır.
Serigrafi baskı sanat alanında da kullanılan bir teknik. Edisyonlu baskıya elverişli olması ve dijital baskıların yanında analog doğasıyla da saklama değeri olan bir parçaya dönüşüyor. Big Baboli’den Zezeah, üretim alanlarını 2017’de yaptığımız röportajda “Konser afişi hem müzisyen hem de çizer için oldukça özgür olabilecekleri, kaygısız bir alan.” sözleriyle tanımlamıştı.
Big Baboli’nin kurucuları Moklich ve Zezeah ile hem ürettikleri işler ve üretim süreçleri üzerine konuşacağız hem de serigrafi baskının yarattığı kültürü, sanat koleksiyonerliği üzerine sohbet edeceğiz. 16 Ağustos Perşembe günü ATÖLYE‘de gerçekleşecek olan buluşmamızda, Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu‘nun moderatörlüğünde günümüzde sanata bakış ve serigrafinin katkısını konuşacağız.
Etkinliğimiz ücretsiz olacak, ancak yaratacağımız ortamın doğası gereği katılım sınırlı olacak. Yeni Yaratıcılar’a katılmak için için buradan kayıt olabilir, Facebook etkinliğimize buradan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Bigumigu