Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. Yeni Yaratıcılar ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Geçmiş buluşmalarımızda Candaş Şişman, Deniz Cem Önduygu, Emrah Ablak, Erdal İnci, Meltem Şahin, Refik Anadol gibi değerli isimler konuğumuz oldu. Aralık ayında insan, makine ve mekan üçgeninde eserler üreten ve veri heykellerinde çığır açan işlere imza atan medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol’u ağırlamıştık. Bu ay ise Mural İstanbul’un kurucusu, heykeltıraş ve sokak sanatçısı Esk Reyn ile birlikteyiz.
Yeni Yaratıcılar’ın 12. buluşması 17 Ocak’ta!
1987’de İstanbul’da doğan Esk Reyn graffiti, heykel ve murallar yapan bir heykeltıraş ve sokak sanatçısı. 2000 yılında graffiti yaparak başladığı yolculuğu sayesinde sokaklarda üretmeye ve farklı yüzeyleri tuval olarak kullanmaya başladı. 2006 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Geleneksel Türk Sanatları ve Resim eğitimine başlayan Esk Reyn, sanat yolculuğu iki ayrı kulvar üzerinden sürdürmeye başladı. 2008 yılında bölüm değiştirerek Heykel eğitimi almaya başlamasıyla da yeni bir mecra ile daha tanıştı. 2017 yılında ise aynı bölümde yüksek lisans eğitimi ile akademik yolculuğuna devam ediyor.
2012 yılında ise kurduğu Mural İstanbul ile birlikte başta Kadıköy olmak üzere seneler içinde İstanbul’un dev murallarla süslenmesinde büyük pay sahibi oldu. Mural İstanbul, Donut Store, Kadıköy Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi iş birliğiyle doğan, gelişen ve yayılan proje ile İstanbul’daki 37 duvar boyandı. 40’dan fazla sanatçının yer aldığı Mural İstanbul kapsamında Esk Reyn aynı zamanda Kadıköy Belediyesi’nin bulunduğu binanın bir cephesini de kendisi boyadı.
Çalışmalarında şehirde karşılaştığı mekanik ve mimari formlardan referans alan Esk Reyn, gördüğü imgeleri zihninde yeniden yorumlayıp soyut bir hale getiriyor. Süreç sonunda ürettiği kolajları ise konstrast form ve renklerle kurguluyor. Sanatçının kompozisyonlardında gördüğümüz geometrik formlar özellikle mimari yapılar, makinalar, 90’lardaki 3 boyutlu graffitiler ve bilim kurgu çizgi romanlarına referans niteliği taşıyor.
17 Ocak Perşembe günü Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu ile sohbet formatında ve ATÖLYE’de gerçekleşecek olan buluşmamızda Esk Reyn ile sanatçı olarak yolculuğu, üretim süreci, Mural İstanbul’un hikayesi ve detayları, şehir kültürüne katkıları ve albüm kapağı, heykel gibi farklı mecralardaki üretimleri üzerine sohbet edeceğiz.
Etkinliğimiz ücretsiz olacak, ancak yaratacağımız ortamın doğası gereği katılım sınırlı olacak. Yeni Yaratıcılar’a katılmak için için buradan kayıt olabilir, Facebook etkinliğimize buradan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Bigumigu/ATÖLYE