Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uber ve Bell Helicopter’ın Uçan Taksisi Havalanmaya Hazırlanıyor

Uber ve Bell Helicopter’ın Uçan Taksisi Havalanmaya Hazırlanıyor

Bell Helicopter, Uber'le yaptığı iş birliği sayesinde çalışmalarını hızlandırdığı uçan taksi projesinin gerçek ölçülerdeki prototipini CES 2019'da tanıttı.

Uber, yıllardır şirket olarak vizyonunu sadece taksi ve çeşitli otomobillerle taşımacılık servisi olarak şekillendirmiyor. Mobilite kavramını şirketin merkezine koyarak agresif denilebilecek bir şekilde farklı alanlara da giriş yapıyor. Uber bu amaçla geçtiğimiz yıl bisiklet paylaşım servisi Jump’ı satın almıştı. Bu sayede Mobike, Lime gibi aktörlerin olduğu kiralık bisiklet alanına giriş yapmıştı. Web Summit 2017’de ise Uber’in üst düzey ürün yöneticisi Jeff Holden, 2020’de uçan taksileri hizmete sokmayı hedeflediklerini duyurmuştu.

Bell Helicopter, geçtiğimiz yıl CES’te uçan taksilerde kullanacakları taşıtların kabin konseptini tanıtmıştı. Bu yıl ise şirket bir adım daha öteye giderek gerçeğe oranlanmış modellerini tanıttı. Tam anlamıyla çalışan bir prototip olmayan bu modelde otonom hareket eden ancak yine bir pilot koltuğu bulunuyor. Dikey iniş ve kalkış yapabilen araç, bir helikopter gibi yükseliyor ancak bir uçak gibi hareket ediyor. Havalandıktan sonra pervanelerin açısını değiştirerek harekete geçiyor. Dikey iniş ve kalkış ise şehir içinde pek çok noktaya kolayca erişim imkanı sunuyor.

Uber’le uçan taksi çağırma devri

Bell’in geliştirdiği ve Nexus ismini verdiği taşıtın tam ölçekli prototipi, ulaşım, teknoloji, konfor ve rahatlığın birleştiği yer olarak tanımlanıyor. Şehir içi ve şehirler arası hava yolculuğu, teknoloji ve yazılımdaki son gelişmelerle de kitlelere daha çok yaklaşıyor. Bell Helicopter’e göre kritik olan adım, bireylerin kentsel hava taşıtlarını güvenli ve verimli bir şekilde kullanmalarını sağlayan bir uçuş kontrol ekosistemi tasarlamaktı.

Bell Nexus’un, Uber’in uçan taksi hedefini de takip ederek, 2020 yılının ikinci çeyreğinde uygulamaya geçmesi planlanıyor. Bell Nexus, beş kişilik yolcu kapasitesi ve 272 kilogramlık ağırlık limiti ile piyasaya çıkacağı öngörülüyor. İlerleyen zamanlarda deneme sürüşlerine ve testlerine başlanacak olan Bell Nexus’un şu an için tasarımının tamamlandı ancak teknik özellikler hakkında net bir açıklama bulunmamakta. Bu nedenle de ürünün son hali bu süreçte değişebilir.

Görsel: Bell Helicopter