Medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol geçtiğimiz Şubat ayında sona eren dijital sergisi Machine Hallucinations (Makine Halüsinasyonları) büyük beğeni topladı. Olabilecek her çeşit veriyi alıp işleyip görsel materyallere dönüştürmesiyle kendinden söz ettiren sanatçı, makine öğrenim algoritmalarını görüntüler üzerinde kullanarak sinestetik bir gerçeklik deneyimi yarattı. Hatıraların teknoloji yardımı ile nasıl dışarı aktarabileceğini gösterdi. Bilginin mekansal olarak deneyimlenebilmesine imkan tanıdı.
Doğa Rüyası gezegenin hafızasını makinenin kendi filtresinden geçiyor
Refik Anadol pandemi ve ardından karantina zamanlarını yaşadığımız bu süreç ile birlikte Machine Hallucinations: Nature Dreams (Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası) isimli serisini yakın bir zamanda paylaşacağını Instagram hesabından duyurmuştu.
Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası serisinde gezegenimize ait 46,474,696 adet fotoğraf bulunuyor. İnsanların umuda ve mutluluğa ihtiyaç duyduğu karantina zamanlarında doğadan yansıyan parçaları sunan Refik Anadol projesiyle teknolojiyi ve veri okumayı bir araya getiriyor.
Dear friends, Machine Hallucinations : Nature Dreams / New AI Data Painting series synthesized by using GAN results of 46,474,696 photographic landscape memories of our Earth. pic.twitter.com/vZszKLltI9
— Refik Anadol (@refikanadol) May 26, 2020
Seride makine zekasının doğayı kendi merceğinden geçirerek ortaya çıkardığı görseller bulunuyor. Bir nevi yapay zekanın doğayı görme ve algılama şekli sunuluyor. Gezegenin hafızası makinenin kendi filtresinden geçiyor. Yapay zeka fiziksel mekanlar ile onların belleğimizdeki izdüşümleri arasındaki görünmez bağlantıları birden fazla bakış açısıyla belirginleştiriyor. Ortaya fotoğrafik manzaralar bütünü çıkıyor. Canlı renklerin harmanlandığı seri doğanın yansımalarını makine öğrenmenin büyüsüyle harmanlıyor.
Refik Anadol 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı Makine Halüsinasyonları: Doğa Rüyası paylaşımıyla da biyolojik çeşitliliğe dikkat çekti.
Görsel: Instagram, Twitter