Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekânın Yumuşak Karnı: Klişe

Yapay Zekânın Yumuşak Karnı: Klişe

Otel zinciri citizenM, 'gerçekten insan oteli' olduğunu yapay zekâ aracı Runway Gen-2 imzalı tüm otelcilik klişelerini içeren reklam filmi ile vurguluyor.

Nikon ve Polaroid, birbiri ardına gerçek dışı görüntülere karşı gerçek hayata davet ediyor; Belçika’da bir istihdam platformu şantiyeye astığı bina giydirmesi ile ChatGPT‘ye meydan okuyor. KitKat‘ın kreatif ekibi mola verdiklerinde olacakları kampanyaya dönüştürüyor. Bir yandan geliştiriciler yapay zekânın yeteneklerini kanıtlamak için projeler geliştirmeye devam ederken, kreatif taraf adeta canhıraş tam tersini kanıtlamaya uğraşıyor gibi görünüyor. Otel zinciri citizenM‘in son reklam çalışması, yapay zekâ güzellemelerine karşı ‘çok da şey yapmamak lazım’ trendinin son örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.


citizenM’in kreatif ajans KesselsKramer imzalı misafirperverliğe dair tüm otelcilik klişelerini içeren reklam filmi, yakın zamanda piyasaya sürülen bir başka video tabanlı üretken yapay zekâ olan Runway Gen-2 kullanılarak hazırlandı. “Hotel Delight” adlı filmin bilgisayar tarafından oluşturulan ironik robotik seslendirmeleri ve sürrealist tabloları andıran görselleriyle korku filmini andırdığını söylemek yanlış olmaz.

Filmin sonuna doğru siyah arka plan üzerinde beyaz yorganlı klasik otel yatağında gerinen bir kadın görene kadar tüm görseller netlikten hayli uzak ve dağınık. Bir bağlama oturtulmaya çalışılan bu dağınık görüntüler, filmin sonunun nereye bağlanacağına dair bir merak uyandırıyor. Son sahnede ortaya çıkan gerçek bir insan görüntüsü ile otelcilik klişelerine son veren citizenM, modern gezginleri gerçekten bir insan hoteli olan citizenM’e davet ediyor.

Kampanya ile ilgili KesselsKramer’den Kıdemli Kreatif Charlie Bowden, “Yapay zekânın gelişme aşamasında yazılımla mümkün olan şeylerde boşluklar ortaya çıktıkça, yazılımın yanılabileceğinin görülmesi bizim avantajımıza oldu.” yorumunda bulunuyor. Yapay zekânın tıpkı taklit ettiği insan doğası gibi kusurlu ve henüz klişelerden kaçınamayan yapısı, kreatiflerin insan dokunuşuna halen ihtiyaç olduğu mesajını güçlendiriyor.

Görseller: Twitter, Youtube