Web Summit 2019’un kapanış seremonisinden önceki son konuşmacısı Danimarka’nın Ekonomi, İçişleri ve Eğitim Bakanlıklarını da yapmış olan AB Rekabet Komisyonu Şefi Margrethe Vestager oldu. Vestager Web Summit’te anlatılan ve tanıtılan teknolojik gelişmeler, kişisel veriler ve Facebook gibi teknoloji devlerinin geleceği konularına Dot Dot Dor Media kurucusu Laurie Segall yönetiminde gerçekleştirilen konuşmada değindi.
Margrethe Vestager gizliliğe ve uygulanması gereken düzenlemelere dikkat çekti
Konuşmasına Avrupa’nın büyük teknolojileri düzenleme konusunda vermiş olduğu desteğe vurgu yaparak başladı. Günümüzde ABD siyasetçilerinin ve hatta şirketlerin yöneticilerin de artık düzenlemeye daha sıcak baktığını da belirtti. Google hizmetlerine, Apple yayın servisine ve Facebook’un kripto parası Libra’ya değinen Vestager bu yeniliklerden sonra rekabet hukukunun artık işin sadece belli bir kısmını idare edebileceğini söyledi. AB komisyonunun geri kalan şirketler için de kara para aklama, terör fonlaması ve finansal istikrar konusunda soruları olacağına dikkat çekti.
Margrethe Vestager, teknoloji devlerinin potansiyellerine ulaşabilmesi için teknolojiye güven duyulması gerektiğini söylerken işin karanlık tarafını da kontrol etmenin önemine vurgu yaptı. Şu anda karşı karşıya oldukları en büyük tehlikenin ortaya çıkan fırsatların farklı yönlerde değerlendirilmesi olduğunu söyleyen komisyon başkanı verilerin saklanması gizliliği konusunda fikirlerini paylaştı.
Facebook’un Cambridge Analytica skandalı işin karanlık yüzüne verilebilecek en büyük örneklerden biri. Vestager şirketlerin daha az şey söyleyip daha çok şey yapmasının önemli olduğunu düşünüyor. Mark Zuckerberg’ün skandal hakkında verdiği savunmayı yakından dinleyen Vestager şirketin ve Zuckerberg’ün yaklaşımından duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Ancak bu değişim ne kadar çabuk gerçekleşirse ve ne kadar erken aksiyon alınırsa durum büyük şirketler için o kadar iyi olur uyarısını da yapıyor. Vestager insanlara ilham verici olanın sadece söylenenler değil aynı zamanda yapılanlar olduğunu hatırlatıyor.
Bu duruma örnek olarak Twitter’ın almış olduğu politik reklamları göstermeme kararını örnek gösterdi. Her ne kadar bot hesaplar gibi başka sorunların bu konuda problem oluşturacağını söylese de şirketin almış olduğu kararın ileriye yönelik önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.
"The bottom line of all of this is that we might have new technology, but we do not have new values. Dignity, integrity, humanity — that's the same" ?
Margrethe @vestager on Centre Stage at #WebSummit ??
Watch live now: https://t.co/W0k2LHUeLC pic.twitter.com/0VWqFmPQwP
— Web Summit (@WebSummit) November 7, 2019
Yapay zekanın yapabileceklerin sınırı yok!
Margrethe Vestager yapay zekanın potansiyeli konusundaki pozitif bir tutum da gösterirken süreci yakından takip etmenin öneminden bahsetti. Yapay zekanın hızlı bir şekilde geliştiğini söylerken onu takip etmek için kendilerinin de hızlı olması gerektiğini açıkladı. Yapay zekanın ilerleyen dönemler için limiti olmadığının altını çizen Vestager iklim krizi gibi büyük sorunlar da olmak üzere her alanda etkili bir şekilde kullanıma açık olduğunu vurguladı. Ancak belirli sınırlar çizerek teknolojiye karşı güvenin sağlanabileceğini söyledi.
Vestager eleştiriler karşısındaki tutumunun da babasından aldığı dersler sayesinde olduğunu konuşmada belirtti. “İnsanlar seninle çelişiyor ve farklı şekilde düşünüyorlarsa bu bir hata veya kötü bir sonuç değildir. Dünyanın işleyiş şekli böyledir. Sen doğru olduğuna inandığın yerde durmalı ve doğru olan şeyi yapmak için savaşmalısın.” Dedi.
Konuşmanın tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Web Summit