Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ İçin Egzersiz Programı

Yapay Zekâ İçin Egzersiz Programı

Spor giyim markası Asics, egzersiz yapan insanların daha gerçekçi görüntülerle temsil edilebilmeleri için bir yapay zekâ eğitim programı başlattı.

Spor giyim markası Asics tarafından gerçekleştirilen bir anket çalışmasına göre 10 kişiden yedisi yapay zekânın oluşturduğu görüntülerin kendilerini kötü hissettirerek vücutlarıyla ilgili daha fazla endişeye kapılmalarına neden olabileceklerini düşünüyor. Haksız sayılmazlar. Zira Wired İtalya kampanyasında da ortaya konduğu üzere insana dair tüm önyargıları içinde barındıran yapay zekâya göre mühendis, doktor veya bürokrat dediğin beyaz ve erkek, duygulu dediğin gözleri dolu bir kadın, sporcu dediğin ise yine kaslı beyaz bir erkek olarak görselleştiriliyor. Yapay zekâyı bu önyargılardan arındırmak üzere kadın odaklı görseller ortaya koyan MissJourney adlı bir yapay zekâ bile geliştirildi.

Yapay zekâ tarafından ortaya konan görselleri etnik köken veya cinsiyetçilik yerine ‘body shaming’ üzerinden ele alan Asics, spor yapan sağlıklı insanların gerçekte nasıl göründüklerini doğru şekilde temsil etmek amacıyla bir yapay zekâ eğitim programı başlattı.

Yapay zekâ eğitim programının geliştirilmesi için yapay zeka uzmanı Omar Karim ile iş birliği yapan marka, bir dizi kod ve yönlendirmelerle egzersiz yapan sağlıklı vücutların gerçekçi şekilde tasvir edilmesini sağladı. Egzersizin bir imaj sorunu bulunduğuna dikkat çeken marka, kampanya görsellerinde yapay zeka modellerinin eğitilmeden önce ürettiği sert çene hatlarına, 12’li karın kaslarına ve minimum yağ oranına sahip gerçeklikten uzak egzersiz yapan insanların görüntülerini, eğitildikten sonra ortaya koydukları gerçekçi görsellerle kıyasladı.

Golin London imzalı bir kampanya ile tanıtılan Asics Training AI Programı, diğer yapay zekâ geliştiricilerin zararlı temsillere karşı kendi sistemlerini geliştirebilmeleri amacıyla aynı zamanda halka açıldı. Asics, yapay zekâ eğitim programına katkıda bulunmak isteyenleri sosyal medya üzerinden #TrainingAI hashtag’i ve @ASICS etiketiyle birlikte egzersiz yaparken çekilmiş bir fotoğraflarını paylaşmaya davet ediyor.

Golin’in kreatif direktörü Alex Wood, kampanya ile ilgili “Yapay zekanın çarpık anlayışı, çevrimiçi dünyanın ona – ve bize – sağlıklı egzersiz ve vücutlar hakkında öğrettiklerini yansıtıyor. Egzersiz elitizmi her yerde ve zarar veriyor. Buna karşılık, fiziksel bedeni olmayan bir şey için daha kapsayıcı ve gerçekçi görüntülerle desteklenen egzersiz fikrini sevdik.” diyor. Egzersizin gelecekteki temsil edilme şeklini değiştirmeyi amaçlayan Training AI programının geliştirilmesine yardımcı olan Omar Karim’in kısa röportaj videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Görseller: Asics, Twitter, Youtube