Gerçek dünyayı sanal evrenle birleştirilen giyilebilir teknoloji ürünleri düşündüğümüzde hiç şüphesiz en heyecan verici olanlarından biri akıllı gözlükler oluyor. Gerek günlük kullanıma uygun olması gerekse hantal bir aksesuar olmamama potansiyeliyle bügüne kadar birçok artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik gözlüklerinin haberini yazdık. Güneş gözlüğü veya numaralı gözlük olarak sipariş edilebilen Norm Glasses, alıştığımız gözlük tasarımına sahip olan ancak artırılmış gerçeklikle donatılan Focals, ses tabanlı artırılmış gerçeklikle donatılmış akıllı gözlük Horizon Smart Glasses, hafif ve kullanışlı olmasının yanı sıra düşük maliyetiyle dikkat çeken karma gerçeklik gözlüğü Nreal Light bu örnekler arasında. Xiaomi de henüz konspet aşamasında bir ürün olmasına rağmen ilk akıllı gözlüğü Xiaomi Smart Glasses’ı duyurarak bu kervana katılıyor.
Xiaomi Smart Glasses navigasyonu, canlı çevirisi ve bildirim özellikleriyle diğer cihazlardan bağımsız olarak çalışabilen bir giyilebilir teknoloji ürünü
Herhangi bir gözlükten ayırmanın oldukça zor olduğu kalın çerçeveli ve sade tasarımıyla dikkat çeken Xiaomi Smart Glasses, microLED panel teknolojisi sayesinde telefon ya da bilgisayarlar için ikinci bir ekran olmaktan öte sanal dünyayı gerçek dünyanın üzerine taşıyor. Xiaomi de hedefini sadece akıllı cihazlar için yedek bir ekran olarak değil aynı zamanda birçok işlemi bağımsız olarak gerçekleştirecek bir teknoloji olarak sunuyor.
Neredeyse bir pirinç tanesinden küçük olan 0.13 inçlik microLED, optik dalga görüntüleme teknolojisi ile birleştiriliyor. Teknoloji, iç lensin üzerindeki kazınmış ızgara yapısı sayesinde ışığı kırıyor ve güvenli bir şekilde kullanıcının gözüne büyüterek yansıtıyor.
Gözlükteki microLED ekran 2 milyon nit parlaklığa ulaşabiliyor ve ARM işlemci tarafından destekleniyor. İşletim sistemi Android sürümü ve sesli komut için özelleştirilmiş XiaoAI AI Assistant’ı kullanıyor. Bu sayede gözlükle etkileşim kurulabiliyor. Yaklaşık 51 gram ağırlığındaki gözlük 5 megapiksel kamerasıyla fotoğraf çekebiliyor, kullanıcının seçtiği önemli bildirimleri gösterebiliyor.
Cihazın navigasyon özelliği sayesinde haritaları ve yönler gözlüğün camında görüntülemek, telefonda arayan kişinin numarasını görmek ve hatta gözlüğün dahili mikrofonunu ve hoparlörünü kullanarak aramaları yanıtlamak mümkün. Ayrıca mikrofon sayesinde Xiaomi’nin tescilli çeviri algoritması kullanılarak bir diyalog gerçek zamanlı olarak çevrilebiliyor. Benzer bir şekilde kamerayı kullanarak da yazılı metinlerde çeviri yapabiliyor.
Xiaomi, henüz bu çok yetenekli gözlüğün piyasaya çıkış tarihiyle ya da fiyatıyla ilgili bir bilgi paylaşmadı. Konsept ürün olması nedeniyle piyada görmeme ihtimalimiz de bulunuyor ancak şirket bu atılımıyla artırılmış gerçeklik alanında kendisinin de güçlü bir rakip olacağının sinyalini veriyor.
Görsel: Xiaomi