Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Alglerle Canlı Baskı Yapan Yazıcı

Alglerle Canlı Baskı Yapan Yazıcı

Alman endüstriyel tasarımcı Luis Undritz alglerle kumaş, seramik ve kağıt üzerine baskı yapabilen bir yazıcı geliştirdi.

Londra’da yaşamını sürdüren Alman endüstriyel tasarımcı Luis Undritz, su yosunlarına (alglere) ışık yansıtarak görüntüler üreten bir yazıcı tasarladı. Yazıcı Milano Tasarım Haftası’nda Materialized sergisinin bir parçası olarak meraklılarıyla buluştu.

“Fito baskı” olarak tanımlanan süreç, yuvarlak şekilli dijital ışık işleme lazer projektörü (DLP) ile donatılmış beyaz renkli bir yazıcı tarafından gerçekleştiriliyor. Fitopbaskı işlemi, bir görüntü oluşturmak için geleneksel mürekkep ve şablon kullanan serigrafi baskı tekniğinden ilham alarak yaratılmış bir teknik. Undritz, yazıcıyı genellikle kare şeklinde tasarlanan 3B yazıcılardan farklı kılmak için yuvarlak biçimli olarak tasarlamış.

Fito baskı ile “yaşayan” görüntüler

Yazıcıya negatif formatta yerleştirilen dijital siyah beyaz görüntü, altına yerleştirilmiş malzemenin yüzeyine yansıtılıyor. Şu anda üzerine baskı yapılabilen malzemeler arasında tekstil, seramik ve kağıt bulunuyor.

Baskı yapılmak istenen yüzeyin; su, besinler ve küçük bir miktar fitoplanktonla (bir tür mikroskobik deniz yosunu) kaplanması gerekiyor. Malzemenin ışık tutulan kısımlarında üç ila yedi günlük bir süre boyunca, organizmaların büyümesi bekleniyor. Sonunda tamamen istenen şekle gelen bir “canlı” görüntü ortaya çıkıyor.

Fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere Undritz bu yazıcıyla bazı denemeler yapmış; deniz kabuğu, hamam böceği, yaprak ve Bauhaus binası şeklinde görüntüler basmış. Yeşil ve kırmızı tonlarda iki farklı renk elde ettiği görülüyor. Görüntülerin eski fotoğraf baskıları andıran kendine has bir estetiği var.

Tasarımcı, alglerle deneyler yapmaya devam etmeyi planlıyor. Yazıcısını mevcut bir 3B yazıcıyı kullanarak evde geliştirmiş. Çalışma, 2020’nin başlarındaki karantina döneminde doğmuş.

Undritz, bu baskı tekniğini petrol bazlı mürekkeplerin kullanımı gibi çevreye zararlı alternatiflerin tamamen yerini alacak şekilde geliştirmek istiyor. Ancak henüz proje bu noktaya gelmemiş.

Şu an için baskıların suya karşı dayanıksız olması görüntülerin geçici olmasına neden oluyor. Ayrıca yazıcının boyutunu büyütmek de tasarımcının planları arasında.

Görsel: Instagram