Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ufak Bir Hafıza Testiyle Ön Yargılarınızı Sorgulayın

Ufak Bir Hafıza Testiyle Ön Yargılarınızı Sorgulayın

Supradyn’in hazırladığı Memory Test kampanyası hafızanın gücünü ölçmek yerine bilinçsiz ön yargılarımızı ortaya çıkarıyor.

Hayat tecrübeleri, kültür, eğitim ya da diğer kişisel faktörler seçimlerimiz konusunda biz farkında olmasak da etkili oluyor. Günlük hayattaki birçok iş hakkında verilen kararların çoğunluğu yaratığımız bu filtrelerin içinden otomatik olarak geçip tercihlerimizi şekillendiriyor. Kabul etmesek bile bilinçsiz ön yargılar yaşamınızı ve hayata bakış açınızı etkileyen bir faktör.

Bayern markasının ürettiği, vitamin ve mineral takviyesi sunan Supradyn’in ön yargıları ortaya çıkarmak için hazırladığı test, bilinçsiz ön yargılarımızın kararlarımızı ne denli etkilediğini gözler önüne seriyor. MullenLowe London tarafından yaratılan Memory Test, katılımcıların hafızlarının en kadar güçlü olduğunu ölçmek yerine bir farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Bu kategorilerde aklınıza gelen ilk isim kim oldu?

Test; spordan siyasete, bilimden eğlenceye kadar farklı alanlarda tanınmış isimlerin kim olduğunu soruyor. Testi uygulayanlardan akıllarına ilk gelen seçeneği düşünmeleri isteniyor. Sonuç olarak hafızanızın ne kadar güçlü olduğunu öğrenmeyi bekliyor olabilirsiniz ama bu testin sonunda verdiğiniz cevaplara göre bilinçsiz ön yargılarımızın kararlarımızda ne kadar etkili olduğunu görüyorsunuz.

Cinsiyet kalıp yargıları ve cinsiyet yanlılığı konusunda istatistikler ve veriler paylaşmak yerine daha etkili ve katılımcı bir yol izleyen Memory Test kampanyası, kadınların güçlenmesini ve daha görünür olmasını bir farkındalık yaratarak gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Her 10 kişiden 4’ünün yanıtlarında kadınlar hiç yer almadı

Kadınların başarı hikayeleri ve bu hikayelerin görünmezliğine vurgu yapan test ile ilgili Türkiye’den de veriler bulunuyor. 180 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen hafıza testinin sonuçlarına göre her 10 kişiden 4’ünün yanıtlarında kadınlar hiç yer almıyor. Teste katılanların yüzde 87’si politika, iş, spor, sinema, edebiyat ve bilim dallarında en fazla 2 kadın ismi hatırlayabilirken en çok sinema kategorisinde kadınların ilk olarak akla geldiği görülüyor.

Kadınların pek çok alanda hala yetersiz temsil edildiğini ortaya çıkaran bu veriler toplumsal alanda cinsiyet eşitsizliğinin hala büyük bir sorun olduğunu da ortaya koyuyor.

Künye

Müşteri: Supradyn
Ajans: MullenLowe London

Görsel: YouTube