Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Basmakalıp Algılar Yerine Gerçek Roller İstiyoruz

Basmakalıp Algılar Yerine Gerçek Roller İstiyoruz

Unilever'in Unstereotype Alliance inisiyatifine destek filminde; reklam seçmelerinden anlar ile insanların karşılaştığı basmakalıp algılar aktarılıyor.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’nin (UN Women) reklam sektörüne yönelik inisiyatifi Unstereotype Alliance; cinsiyet, yaş, ırk gibi konulardaki kalıplaşmış algıları ve stereotipleri kırmayı amaçlayan bir hareket. Bir süredir yürüttüğü #unstereotype projesi ile bu basmakalıp algıları kendi reklamlarında kullanmama taahhütü veren Unilever de inisiyatife destek verenlerden. Cannes Lions kapsamında yayınladığı filmle desteğini sürdüren marka, sektöre de çağrı yapıyor.

MullenLowe London tarafından yaratılan film, çeşitli reklam seçmelerinden insanları ekrana getiriyor. Bu insanların oynamaları istenen kalıplaşmış rolleri de ellerindeki tahtalarda görüyoruz. Bu insanlar bizlerle deneyimlerini paylaşırken kimilerinin seçme içerisindeki anlarını da izliyoruz.

Örneğin, Hint asıllı ve İngiliz aksanlı bir adama, dükkan sahibi rolünü Hint aksanıyla oynaması söyleniyor. Royal Ballet School’da eğitim almış bir balerin, hep seksi dansçı rollerine çağırılıyor. Genç, uzun saçlı bir kadın hep saç mankeni oluyor. Bir diğerine ütü yaparken daha neşeli olması söyleniyor. Kısacası, bu insanlar görünümleri, aksanları veya başka bir özellikleri nedeniyle her zaman basmakalıp algılar arkasına itiliyorlar.

unstereotype_mullenlowe unstereotype_mullenlowe

Problemin buradaki problemi görmemek olduğunu söyleyen film, oradaki insanların temennisiyle bitiyor aslında. Resepsiyon görevlisi değil, kahraman olarak seçilmek isterdim diyor biri. Komik kadın rollerini iyi becerirdim diyor bir diğeri. Yerleşmiş algıların ve yüzeysel bakışların ötesinde kişiliklerini ve farklılıklarını yansıtabilecekleri roller istiyorlar yani.

Büyük Markalar Destek Veriyor

Unstereotype Alliance hareketine destek veren markalar arasında Unilever’in yanı sıra destek verenler arasında; ANA, AT&T, Alibaba, Cannes Lions, Diageo, facebook, Geena Davis Institute, Google, IPG, IPA, Johnson & Johnson, Mars, Mattel, Microsoft, P&G, Publicis, Twitter, The Female Quotient, UN Women, World Federation of Advertisers ve WPP gibi büyük markalar bulunuyor.

Künye:

Reklamveren: Unstereotype Alliance
Reklam Ajansı: MullenLowe London
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Jose Miguel Sokoloff
Küresel Yaratıcı Yönetmen: Alex Okada
Yaratıcı Yönetmen: Jorge Eliecer Pinto & Juan Pablo Maldonado
Küresel İş İlişkileri Yönetmeni: Liann Al-Chami
Küresel Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Marina Damato
Küresel Müşteri Temsilcisi: Safae Bouazz
Yapımcı: Luke Judlin
Entegre Yapım Yönetmeni: Trudy Waldon
Tasarım: Rob Hare

Yapım Şirketi: Snapper Films
Yönetmen: Joanna Bailey
Yönetici Yapımcı: Helen Hadfield
Uygulayıcı Yapımcı: Rosie Pike
Kurgu: Sam Sneade @ Speade
Ses: Ed Downham @ Wave
Müzik: SixtyFour Music
Ses Efekti: The Mill

Görsel: YouTube