Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tükenmişlik Sendromuna Karşı Dinamik Duvar Kağıtları

Tükenmişlik Sendromuna Karşı Dinamik Duvar Kağıtları

Ben Vessey'in "Clock off" isimli dinamik duvar kağıdı projesi, çalışanları tükenmişlik sendromundan korumayı amaçlıyor.

İş yaşamının hiç dile getirilmeyen sorunları, son yıllarda ciddi olarak tartışılmaya başladı. Örneğin Fransa’da birkaç yıl önce hafta sonu iş e-postası yanıtlamak yasaklandı. Belçika’da geçtiğimiz ay dört gün mesai yasalaştı. Ofis çalışanlarının 20 yıl sonraki halini temsil eden hastalıklı model Emma da oldukça ses getirdi. Derken küresel salgın bu tartışmaların devam etmesine ve boyut değiştirmesine neden oldu. Evden çalışmak, bu sisteme yeni geçen şirketler ve çalışanlar – özellikle de çocuklu çalışanlar – için zorlu bir mücadeleye dönüştü. İş hayatı ile özel hayat arasında çizilmeye çalışan sınırlar, tekrar sarsıldı.

Clock off  daha sağlıklı ve verimli bir çalışma düzeni için çalışana destek oluyor

Şimdi hem şirketlerin hem de çalışanların çabalarıyla başka değişimlere kapı açılıyor. Bu değişim; şirketlerin çalışma koşullarında daha etik olmasını, çalışanların da öz disiplin sahibi olmasını gerektiriyor. Çalışanların durumuna bakarsak; bir tarafta görevlerini yerine getirmeyip şirketin güvenini sarsan ve çalışma arkadaşlarının yaşamını zorlaştıran tembel insanları görüyoruz. Diğer uçta ise işkolikliğe ve tükenmişlik sendromuna doğru yol alan aşırı çalışanları görüyoruz. Bu haberin konusu olan Clock off isimli dinamik duvar kağıtları, özellikle bu ikinci kutuptakilere hitap ediyor.

“Tükenmişlik sendromu”nu (burnout syndrome) Google’ladığınızda Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘iş yaşamında başarılı bir şekilde yönetilemeyen kronik stresten kaynaklanan mesleki bir fenomen” olarak tanımladığı bu sorun hakkında sayısız makale bulabilirsiniz. İş hayatı ve özel hayat arasındaki sınırları bulanıklaştırarak bu strese yol açan en önemli şeylerden biri de teknoloji. Tüm bu gerçeklerden yola çıkan Bristol merkezli tasarımcı Ben Vessey, kullanıcının sınırlarını yeniden belirlemesine ve iş/yaşam dengesini yeniden kurmasına yardımcı olmak için esprili duvar kağıtlarından oluşan bir koleksiyon yaratmış. Bu duvar kağıtları, mesainizin ilerleyişine göre değişiyor ve ayaklarınızı uzatmanın, bir şeyler içmenin veya mola vermenin zamanının geldiğine dair hatırlatmalarda bulunuyor. Kullandığı dil çok nazik olmasa da neşeli bir üslubu olduğu söylenebilir.

Tasarımcı, Clock off ile iki ana sorunu çözmeyi hedefliyor. Birincisi, insanların fazla çalışmasını önlemek. İkincisi, akşamları dizüstü bilgisayarınızı açtığınızda ve bir iş arkadaşınızdan veya müşterinizden gelen bir mesajı gördüğünüzde çalışma moduna geri dönmenizi önlemek.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Ben Vessey (@vesseyb)’in paylaştığı bir gönderi

Ayrı ayrı veya bir paketin parçası olarak satın alınabilen üç farklı tasarım mevcut. Şu an için yalnızca iOS’ta kullanılabiliyor. Bunlar; “çalışmayı bırak”, “şu anda yaptığın mesai için ödeme alıyor musun?” “bira saati” şeklinde 3 ayrı mesaj içeriyor.

Ben Vessey’nin bir başka dikkat çekici işi, telefonun şarj durumuna döre değişen dinamik arka planlar olmuştu. Bu seriye de buradan göz atabilirsiniz. Tasarımcının yeni projelerini ise internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Aşağıdakiler de gün içinde kendini gösteren diğer duvar kağıtları:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Ben Vessey (@vesseyb)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Ben Vessey (@vesseyb)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Ben Vessey (@vesseyb)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Instagram