Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tony’s Chocolonely, Global Devlere Meydan Okumaya Devam Ediyor

Tony’s Chocolonely, Global Devlere Meydan Okumaya Devam Ediyor

Amsterdam merkezli bağımsız çikolata üreticisi Tony’s Chocoloney, başta Mondelez olmak üzere birçok global çikolata üreticisine zekice sataşmaya devam ediyor.

Bilenler bilir, Avrupa’da ana akım çikolata markalarını tüketmek istemeyen bilinçli çikolata severlerin eli derhal Tony’s ürünlerine gider. Ürettiği etik ve katkısız çikolataları kendi özel reçeteleriyle yeniden yorumlama vaadi ile tüketiciyle buluşan Tony’s Chocolonely, yalnızca yüksek kaliteli ürünleriyle değil aynı zamanda provokatif reklam kampanyaları ve cesur söylemleriyle de tanınıyor. 

Markanın son dönemlerdeki en çok ses getiren icraatine gelecek olursak: Tony’s Chocolonely dünyanın neredeyse tüm coğrafyalarında dev bir pazara sahip olan çikolata üreticileri Mondelez, Nestle ve Ferrero’ya sağlam bir diss atıyor.

Köleleştiren Çikolataya Hayır!

Aslında her şey Tony’s Chocolonely’nin hikayesi, markanın cin fikirli sloganları ve etik kakao üretimine yönelik hassasiyeti ile başlıyor. ‘Crazy about chocolate, serious about people’ yani ‘Çikolata için deli oluyoruz ama insanları da ciddiye alıyoruz’ sloganını seçen bu ağır mesaj kaygılı çikolata markası, Afrika ve Güney Amerika’daki kakao çiftliklerinin işleyişini ve buralarda çalışan işçileri köleleştiren sisteme karşı net bir duruş sergiemesiyle tanınıyor. 

En az ürettiği çikolata barların şekli kadar aykırı olan bu tatlı markanın hassasiyetleri bununla da sınırlı kalmıyor. Mevcut kakao üretiminin doğada yarattığı tahribata da kafayı takan Tony’s, tüketicide farkındalık yaratmak için deyim yerindeyse ‘tüm tuşlara basıyor’

Etik Üretim İçin Parodi Ambalajlar 

Tony’s Chocolonely’in bu sene raflarda yerini alan; Milka, KitKat, Twix, Ferrero Rocher gibi ana akım ürünlerin marka kimlikleriyle yeniden tasarlanmış parodi ambalajları hem ilgi çekti hem de markanın güçlü mesajını daha geniş kitlelere duyurmasının önünü açtı. 

Bu parodi ürünler aynı zamanda ilgili markaların lezzetlerini de taklit ediyordu ve bu kampanyanın arkasındaki mesaj çok netti: 

“Tony’s Chocolonely sizin yaptığınızı daha iyisini yapabiliyor. Üstelik sizin yaptığınız gibi çocuk işçileri sömürüp ailelerini köleleştirmenin utancını üzerinde taşımadan…”

‘Avukatlara Değil Çiftçilere Ödeme Yapın’

Nitekim kampanya tüketicide ve medyada fazlasıyla karşılık bulunca, beklenen oldu ve Milka’nın üreticisi Mondelez vakit kaybetmeden Tony’s Chocolonely’e zorlu bir haksız rekabet davası açtı. ABD merkezli Mondelez’in arkasındaki avukat ordusunun gayretleri ile federal mahkeme, Tony’s Chocolonely’nin kampanyasından Milka ürününü çıkarmasına hükmetti.

Ama bu tatsız gelişme anarşist ruhlu çikolatacımızı elbette durduramayacaktı! 

Bu kez kampanyasında ‘Avukatlara değil çiftçilere ödeyin’ mesajını kullanan Tony’s, Milka’nın ikonik mor rengini ruhsuz ve kimliksiz bir griye dönüştürerek karşı rüzgarı arkasına almayı ustaca başarmış oldu.

 

Görsel: Tony’s Chocolonely