Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kakao Çiftliklerindeki İşçi Sömürüsüne Karşı Tony’s Chocolonely [B Corp Summit 2019]

Kakao Çiftliklerindeki İşçi Sömürüsüne Karşı Tony’s Chocolonely [B Corp Summit 2019]

B Corp Summit 2019 katılımcılarından Tony's Chocolonely; çoğunluğu çocuklardan oluşan Batı Afrikalı kakao işçilerinin kaderini değiştirmeyi hedefliyor.

B Corp Summit 2019’daki gelişmeleri Amsterdam’da yerinden izlerken diğer yandan da B Corp olmayı başarmış “iyi şirketleri” mercek altına alıyoruz. Etkinliğin katılımcılarından olan ve en dikkat çekici B Corp’lardan biri olan etik akıllı telefon Fairphone’un nasıl çevre ve işçi dostu bir girişim olduğuna dün yer vermiştik. Fairphone ile ilgili bu haberde, bir şirketin nasıl B Corp sertifikası alabileceğine de detaylı bir şekilde değindik. Yine yavaş moda akımını benimseyen doğa aşığı giyim markası Patagonia da en yüksek iyilik puanına sahip B Corp’lardan biri olarak radarımıza takıldı. Şimdi ise kakao endüstrisindeki işçi sömürüsünü asla çikolatalarının bir parçası yapmayan Tony’s Chocolonely var karşımızda.

Tony’s Chocolonely çikolata endüstrisini küresel çapta dönüştürmeyi hedefliyor

Amsterdamlı Tony’s Chocolonely lezzetiyle oldukça tanınmış, turist olarak gidenlerin dahi tattıktan sonra yanında götürmek istediği türden bir çikolata. Marka sadece çikolatalarının lezzetiyle değil misyonuyla da tanınıyor. Misyonu ise kakao endüstrisinde modern köleliğe ve sömürüye son vermek. Kendi markalarının da ötesinde hedefleri, dünya çapında çikolata endüstrisini değiştirmek ve %100 sömürüsüz bir sistemin kurulmasını sağlamak. Tony’s Chocolonely’nin B Corp hikayesi de burada başlıyor. Markaya göre B Corp olmak, bu hedefle mükemmel bir şekilde uyumlu. B Corp ağına girdikten sonra ticari açıdan pek çok avantaj elde etmişler ve bu da yine pazarda bir iyilik eğilimi oluşturmaları için önemli bir adım olmuş. B corp olduktan sonra Hollanda’da çikolata pazarında lider marka olmuş; ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerindeki pazara başarılı bir giriş yapmışlar. Bu sayede yavaş yavaş dünya pazarının da kafasını karıştıracak, iyiliğe özendirecek bir marka olma hedeflerine biraz daha yaklaşmışlar.

2013 yılında B Corp olan ve iyilik puanı 100,9 olan markanın B etki değerlendirme raporuna bakıldığında en çok da yerel topluluk ve işçiler için değer yarattığı görülüyor.

Tony’s Chocolonely’nin güncel B etki değerlendirme raporu

Eşit bölünmemiş çikolata barı, endüstrideki eşitsizliği yansıtıyor

Tüm dünyanın kakao ihtiyacının %60’nı karşılayan Batı Afrika’da kakao işçileri, düşük ücretler karşılığında çok ağır bir iş yükünün altında eziliyor. Çocuklar da kako endüstrisi için yasa dışı yollardan hayati tehlike yaratabilecek işlerde çalıştırılıyor. Hatta yetişkinlerdense çocuk işçi çalıştırmak daha yaygın bir uygulama. Bunların hepsi düşük fiyata çikolata satıp cebini doldurmak ve daha da büyümek isteyen çikolata şirketlerinin eseri. Tony’s Chocolonely’nin en önemli özelliklerinden biri çikolata barlarının eşit boyutlarda olmayan bloklardan oluşması. Yani çikolatayı açtığınızda yanınızdakilerle eşit bir şekilde paylaşmanız mümkün olmuyor. Endüstrideki eşitsizliğe dikkat çeken bu tasarım, endüstri tamamen köleliği beslemekten vaz geçene kadar da öyle kalacak.

Tony’s Chocolonely, kakao çiftçileri ve tedarik zincirindeki diğer ortakları ile doğrudan ve uzun süreli ilişkileri sayesinde tamamen şeffaf ve izlenebilir bir “kakao çekirdeğinden çikolata barına” süreci yaratmış. Çiftçilere daha iyi ücretler ve imkanlar sunarak ve çiftliklerindeki verimliliği artırmak için onları eğiterek ilerliyor. Ayrıca Tony’nin Chocolonely’nin net gelirinin yüzde biri, kakao zincirindeki köleliği ortadan kaldırmak için projeleri destekleyen Chocolonely Vakfı’na bağışlanıyor.

Görsel: Youtube


Zorlu Holding’in katkılarıyla Bigumigu ve imece işbirliğiyle iş yaşamındaki değişim hareketini B Corp Summit’ten aktarıyoruz.

Tüm B Corp 2019 içeriklerimiz için tıklayın.