Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kakao Çiftçilerinin Hakkını Savunan Şirket: Tony’s Chocolonely

Kakao Çiftçilerinin Hakkını Savunan Şirket: Tony’s Chocolonely

Çikolata endüstrisindeki modern köleliğe ve yasa dışı çocuk işçiliğine karşı çalışmalar düzenleyen Tony's Chocolonely, çiftçilerin hak ettiği ücreti alması için çalışıyor.

Tony’s Chocolonely, B Corp Summit 2019’da incelediğimiz şirketler arasında yer alıyordu. İyi şirket tanımını ve ekosistemini ele aldığımız videomuzda Tony’s Chocolonely markasına ve yaratmaya çalıştığı değere yer vermiştik. Kakao endüstrisinde modern köleliğe ve sömürüye son vermeyi hedefleyen Hollandalı çikolata markası, çoğunluğu çocuklardan oluşan Batı Afrikalı kakao çiftçilerinin kaderini değiştirmeyi hedefliyor.

Pazarda en büyük paya sahip sekiz çikolata şirketi, 2001’den bu yana, üretimde modern köleliğe ve yasadışı çocuk işçiliğine son vermeye yönelik anlaşmalar imzalamış olsalar da bu sözler tutulmuyor. Yerel topluluklar ve işçiler için değer taratan B Corp sertifikalı Tony’s Chocolonely, büyük çikolata şirketlerinin bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyor.

Tony’s Chocolonely çiftçilerin aldığı ücreti artırmayı hedefliyor

Kakao üretiminin yüzde 60’ı Batı Afrika’da yani Gana ve Fildişi Sahili’nde gerçekleşiyor. Burada yer alan kooperatiflerdeki 900’den fazla çiftçiyle temas kuran marka, çalışanların temel hak ve hizmetlerden ne kadar faydalanabildiği ve çalışmalarının karşılığını alıp alamadığını araştırdı. Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’ne göre Gana’da çiftçilerin 2019 yılında % 33,7’si, 2020 yılında % 27,2’si yoksul olarak kabul ediliyor. Fildişi Sahili’nde ise çalışanların yarıya yakını (2019’da% 45,9, 2020’de% 44,9) değerlendirmede yoksul kategorisinde.

Bu durum hakkında harekete geçen Tony’s Chocolonely, yeni dönemde kakao üreticilerine yapılacak ödemelerin belirlendiği zaman öncesi bir imza kampanyası başlatarak çiftçilerin hükümetlerden adil ücretler alması için harekete geçti. Çözümün bir parçası olmak isteyen katılımcılar, şirketleri ve hükümetleri sorumlu tutan bir mevzuat için imza kampanyasına katıldı. 1 Ekim itibariyle Kakao için yeni dönem başlarken fiyatlar Fildişi Sahili’nde kg başına 1,79 dolar (% 30 artış), Gana’da kg başına 1,82 dolar (% 19 artış) oldu.

tony's chocolonely

Yıllık rapor Tony’s FAIR etkinliğinde paylaşılacak

Bu olumlu gelişmelere rağmen çoğu kakao çiftçisi yoksulluk mücadele ediyor. Tony’s Chocolonely, her fırsatta yasa dışı çocuk işçi çalıştırılan ve bir nevi modern kölelik olan bu standartları hatırlatmaya ve toplumla paylaşmaya özen gösteriyor. Yıllık raporun paylaşıldığı Tony’s FAIR etkinliği de bunlardan biri.

3 Aralık günü gerçekleştirilecek panayır bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi düzenlenecek. Küresel değişime öncü olan konuklar etkinlikte konuşmalar yapacak.

Görsel: Twitter, YouTube