Web Summit 2019’un dikkat çekici konularından biri de 1895 yılından beri hazır giyim ve moda sektörünün önde gelen markalarından olan Tommy Hilfiger ve yeni konsepti dijital showroom oldu. Zirvenin son gününde gerçekleşen oturumun moderatörlüğünü Vogue İngiltere’nin Genel Yayın Yönetmeni Mark Russell üstlendi. Tommy Hilfiger CEO’su Daniel Grieder oturumda sürdürülebilirlik ve kuralları yıkan bu yeniliğin detaylarından bahsetti. Marka deneyiminde dünya çapında devrim yaratmak için dijital teknolojiyi, günlük iş uygulamalarına entegre eden, bu teknolojinin yenilik odaklı yapısı hakkında soruları cevaplayan Grieder, giyilebilir teknolojinin geleceğinin parlaklığına da vurgu yaptı.
Bugünün dünyasındaki premium bir marka olarak; yenilikçi olmanın ve yeni teknolojileri kullanmanın Tommy Hilfiger’ın marka kimliğini yansıttığı ve önümüzdeki 2 yıl içerisinde tüm Tommy Hilfiger ürünlerinin dijital destekli olacağını söyledi. 2,5 yıllık geçmişi olan bu devrimde şu anda belirdikleri hedefin %50’sine ulaştıklarını belirtti. Grieder ayrıca markanın sadece dijital tasarımla kalmayıp çalışanların bilgi düzeylerini arttırmayı hedefleyen ve bir sonraki adıma hazır olmalarını önemseyen bir şirket olarak tanımladı.
Dijital Değer Zinciri’nin 6 önemli maddesinden bahseden Daniel Grieder, uzun yıllardır dijital satışın var olduğundan fakat şimdiki dönemde asıl kırılma noktasının tasarım aşamasında gerçekleşiyor olmasından bahsetti. Eskiden yapılan tasarımların kağıt üzerinde çizildiği, çok fazla zaman harcayarak yapılan ve maliyeti yüksek işler olduğunu ve bu kuralları yıkan dijitalleşmeyle her şeyin daha da kolaylaştığını söyledi. Dijital tasarım sayesinde ürünlerin numunelerini üretmek yerine onları dijital bir kütüphaneye topladı. Bu teknolojinin bir devrim olduğunu ve artık onun sayesinde bir gün içerisinde tamamlanan tasarımlara dikkat çekerek sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti.
Dijital teknolojiyi giyilebilir olarak kullanan ilk giyim markası olma unvanına erişen Tommy Hilfiger, Stitch Academy ile birlikte çalışarak, tasarımcılarının 3B tasarım konusunda uzmanlaşmasını sağlıyor. Kuralları yıkan bir teknoloji geliştirmenin ve bir iş yapmanın ne demek olduğunu soran Mark Russell’a Grieder, öncelikle inovatif olunması gerektiği fakat aynı zamanda bir devrim yaparken dikkatli olunması, yapılan yeniliğin sizin işinizin önüne geçecek seviyede olunmaması, dengenin bulunması gerektiğini belirtti. Elbette ki bu yeniliklerin bir günde ortaya çıkmadığını, işin arka planında büyük bir araştırmanın ve ekibin olduğunu söyleyen Grieder eskiden olan manuel çözümlerin geride kaldığını belirtirken tüketicinin ve satıcılarında zamanla buna alışacağını söyledi.
Oturumun sonunda izleyicilere küçük bir test yapmak isteyen CEO, ekranda bir tanesi geleneksel yöntemle yapılan diğeriyse 3D teknolojisiyle üretilen iki gömlekten hangisinin yeni teknolojiyle üretildiğini söylemelerini istedi ve sonuç tüm katılımcıları şaşırttı.
Son olarak bu devrimin sürdürülebilirliğe çok büyük katkı sağladığını, zaman ve maliyetten elde edilen karın ise oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Görsel: Web Summit