Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mumbai Trafiğinde Geçen Bol Ödüllü Bir Baba-Kız Hikayesi

Mumbai Trafiğinde Geçen Bol Ödüllü Bir Baba-Kız Hikayesi

Suresh Eriyat'ın imzasını taşıyan Tokri, babasının saatini tamir ettirmek isteyen küçük bir kızın trafikte sepet satmaya çalıştığı dokunaklı bir hikayeyi anlatıyor.

Hint animatör Suresh Eriyat ve prodüksiyon şirketi Studio Eeksaurus’un 8 yılda tamamladığı yeni stop-motion film Tokri (sepet); aile, hatalar ve affedicilik hakkında duygu dolu bir hikaye anlatıyor. 14 dakikalık animasyon, dünya genelinde düzenlenen film festivallerinde toplam 56 seçkiye ve ödüle layık görülerek büyük bir ilgiyle karşılanmış.

Hikayenin başkahramanı olan küçük kız babasının özenle sakladığı köstekli saati yanlışlıkla kırıyor. Babası bunu fark edince çok üzülüyor ve bu durum babasını çok seven küçük kızı da çok üzüyor. Küçük kız hatasını telafi etmek için yoldan geçenlere sepet satarak para kazanmaya çalışıyor. Amacı da kazandığı parayla saati tamir ettirebilmek. Ancak Mumbai’nin kaotik trafiği ve kaba insanlarla dolu caddelerinde küçük kızın başına gelmedik kalmıyor.

tokri

Tokri, yönetmenin suçluluk duymasına yol açan bir Mumbai anısına dayanıyor

Suresh Eriyat (E. Suresh olarak da biliniyor) Clios, Cannes Lions ve Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali’nde ödül kazanmış ünlü bir animasyon sanatçısı. Filmin hikayesi de onun yaşadığı gerçek bir olaya dayanıyor. Eriyat bir gün trafikte kırmızı ışıkta beklerken yanına tıpkı filmde olduğu gibi küçük bir kız yanaşıyor ve yönetmen bu kızı görmezden geliyor. Ancak sonrasında suçluluk duygusuna kapılıyor ve küçük kızı bu işi yapmaya iten şeyin ne olduğunu düşünmeye başlıyor. Kendi küstahlığının, küçük kızın hayatını nasıl etkilediğini sorguluyor.

Filmin yapım sürecini gösteren aşağıdaki videoda da göreceğiniz gibi işin mutfağında oldukça çaba ve titizlik gerektiren bir çalışma söz konusu. Özellikle trafik sahneleri oldukça meşakkatli. Animatörler, kaldırımda yürüyen ve toplu taşıma araçlarına binen düzinelerce kilden karakteri sürekli olarak hareket ettiriyor. Ortamın detayları yaratabilmek için, sokaklardaki küçük dükkanların yanı sıra gecekonduların da iç mekanlarını fotoğraflamışlar.

Tokri Tokri

Görsel: Vimeo