Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
En Hızlı Rota Her Zaman En İyisi Değildir

En Hızlı Rota Her Zaman En İyisi Değildir

Neste, CO2 Friendly Route kampanyası ile seyahatlerde doğru rota kullanımının ne kadar çevre dostu olabileceğini gösteriyor.

Konu A noktasından B noktasına gitmek olduğunda herkes nasıl en kısa sürede varacağını düşünür. Ancak en kısa ve en hızlı rota her zaman en iyi seçenek değildir. Yolculuk boyunca yapılan karbondioksit salınımı hızdan daha önemlidir. Hızlı olmak yerine daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirmek için alternatif yollar tercih edilebilir. Bu sayede doğaya verilecek zarar en aza indirilmiş olur. Her ne kadar bazı araçlarda “eko” sürüş modu olsa da sürücülerin çoğu karbondioksit tasarrufu sağlayacak yolu seçmez veya navigasyondan ötürü seçip seçmediğini dahi bilemez.

İdeal yolu kullanarak karbondioksit emisyonunu en aza indirmek mümkün

Ulaşım, iş dünyası ve tüketici ihtiyaçları için sürdürülebilir çözümler sunan Neste son kampanyasında daha çevreci bir ulaşım seçeneğinin mümkün olduğunu gösteriyor. Sürücülere harita üzerinde en hızlı rota yerine karbondioksit emisyonunun en düşük olacağı rotayı çiziyor.

Hasan & Partners tarafından yaratılan CO2 Friendly Route kampanyası haritalama ve uydu sistemlerininde karbondioksit dostu bir rota sunulmasının mümkün olduğunu gösteriyor. Sürdürülebilir enerji şirketi Neste, HERE Technologies ve PTV Group katılımı ile gerçekleştirilen bir deney sonucunda bu kampanyayı hayata geçiriyor.

Deney sonucunda sürücülerin kısa yolculuklarda doğru sürüş rotasını seçerse daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirebileceği ortaya çıkıyor. Sadece deneylerin yapıldığı Helsinki bölgesinde bile doğru rota seçimi yaparak 81 bin ton karbondioksit tasarrufu sağlamak mümkün. Bu da 20 bin kişinin bir yıllık karbondioksit emisyonuna veya 30 bin otomobilin bir yıl boyunca yollarda olmamasına eş değer.

Düşük karbondioksit emisyonu düşük yakıt tüketimi demek

Helsinki’de yapılan bir deneyde üç farklı yoldan karbondioksit emisyonu düşük olan iki yol seçilerek yakıt tüketimine bakılıyor. Bu iki yolda yakıt tüketiminin ve dolayısıyla karbondioksit salınımın düşük olacağı hesaplanıyor. Ayrıca deneylerde navigasyonlarda vasrsayılan olarak gösterilen yolların üçte birinin idealden çok uzak olduğu sonucuna varılıyor. Rotaların yakıt açısından en verimli olacak şekilde seçilmesi sonucu toplamda yüzde 6’ya kadar tasarruf sağlanabiliyor.

Neste, Helsinki dışında bu testleri San Francisco, Singapur, Stockholm ve Londra için de modelliyor. Helsinki’nin nüfusu ile orantılı olarak düşünülünce buralardaki tasarruf doğal olarak daha fazla oluyor. Londra’da 398 bin ton karbondioksit tasarrufu sağlanabileceği modellenirken Singapur’da bu sayı 446 tona kadar çıkıyor.

Neste, CO2 Friendly Route kampanyası ile insanlara çevre dostu bir sürüş gerçekleştirilebileceğini göstermeyi amaçlıyor. Marka, bu girişimin sadece küçük ölçekte kalmaması için diğer şirketlerle de görüşmeyi planlıyor. Kampanyayı, koordinat bilgileri kullanarak yol/yön tarifi yapan tüm navigsyon sistemlerinde aktif hale getirmek için girişimlerde bulunacak.

Künye

Müşteri: Neste
Ajans: Hasan & Partners

Görsel: YouTube, Neste