Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
The Body Shop’tan Karşı Anti-Aging Hareketi

The Body Shop’tan Karşı Anti-Aging Hareketi

The Body Shop, bir dönem marka kimliğinin önemli bir parçası olan anti-aging kavramından kurtulmak için harekete geçti.

Her ne kadar son yıllarda kozmetik sektöründen sıkça duyduğumuz için bu kavramı bugün markaların bir günahı olarak görsek de, anti-aging Kleopatra’nın süt banyolarından Kraliçe Elizabeth’in mimik çizgilerini azaltmak için yüzüne ince çiğ et parçaları koymasına  kadar dayanan eski bir tanım. Modern dünyanın reklam jargonunda kendine yer bulması ise 1920’li yılları buldu. Bir dönem pek çok marka tarafından marka kimliğinin bir parçası olarak görülen bu sihirli kelime, bugün aynı cümle içinde yer almak istemedikleri bir sıfata dönüştü.

İngiliz kozmetik markası The Body Shop onlardan biri. “Drops of Youth” adlı cilt serumu markanın en çok satan cilt bakım ürünlerinden bir tanesi. Dünya çapında her 20 saniyede bir satılan ürün, bugün şirketin karşı anti-aging hareketinin bir parçası olarak Edelweiss adıyla yeniden markalaşıyor. 21 ülkeden 22 binin üzerinde kişinin katılımıyla bir anket gerçekleştiren şirket, anketin sonunda çarpıcı bir sonuç ortaya koydu ve bu sonuç şirketin pazarlama stratejisini tamamen değiştirdi.

Katılımcıların yüzde 60’ı kendilerine daha fazla saygı duymak istediklerini ifade ettiler. Bunun üzerine marka geçtiğimiz yıl “Self Love” adıyla küresel bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında sosyal medya üzerinden #SelfLove hashtagi ile birlikte çeşitli isimlerin dikkat çeken hikayelerini paylaştı; kendini sevmeye dair öneriler ve sohbetler yayınladı.

“Anket çalışması, portföyümüze bakmamızı ve yalnızca ortaya koyduğumuz görselleri değil, ürünlerimizin ne işe yaradığını ve adlarının ne olduğunu – yaratıcılığı ve marka dilini hangi noktalarda geliştirebileceğimizi görmemizi teşvik eden bir katalizördü.” diyor Küresel Marka Geliştirme Direktörü Laura Keane. Bugün dijital platformlarda yayınlanan yeni filmiyle de marka “Kendini olduğu gibi kabul et! / İhtimallerine meydan oku! / Kendi hikayeni kendin yaz! / Dayanıklı olmak böyle başlar!” mesajlarını veriyor.

Anti-aging çağının sonu

Karşı anti-aging hareketini, anti-aging kadar olmasa da son yıllarda giderek daha fazla duymaya başladık. 2017 yılında ABD’li kadın dergisi Allure, kapağında o dönem 72 yaşındaki oyuncu Helen Mirren’a yer verdiği Eylül sayısı ile anti-aging çağının sona erdiğini ilan etmiş ve artık dergide bu kavramı kullanmayacaklarını duyurmuştu.

Kişisel bakım markası Dove’un yakın zamanda duyurduğu yeni kampanyası da, karşı anti-aging hareketinin taze örneklerinden biri.

Bırakın Saçlarınız Gri Kalsın!

Görseller: The Body Shop, Youtube, Instagram.