Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tend: Babalık ve Önceliklerin Keşfi

Tend: Babalık ve Önceliklerin Keşfi

Tend, babalık ve benlik kavramları arasında bir yerde olan babanın, kızıyla ve kendiyle olan ilişkisi üzerine bir hikaye.

Babalık da annelik kadar mühim bir sıfat. Bir çocuk yetiştirmek hiç deneyimlemediğim ve çevremdeki bunu deneyimleyenlerden “olunca anlarsın” dediği bir eylem. Sanıyorum annelik ve babalık hakikaten bu sıfatları alınca geliyor. Tüm sorumluluğu, tüm deneyimi orada başlıyor, çocuğu ele aldığında insan. Interstellar güzel bir film fakat filmden beni en çok etkileyen söz ebeveyn olmak üzerineydi. Matthew McConaughey’nin canlandırdığı karakter kızına “anne-babalar çocukları doğduktan sonra birer anıdır” diyordu. Hakikaten öyle galiba. Hayatınıza bir çocuk girdikten sonra edinilen özellikler sizi daha düzgün biri olmaya itiyor. Rol modeli olmak ve kendiniz olmak arasında kalabiliyorsunuzdur diye düşünüyorum. Animade ekibinin Tend isimli animasyonu da babalık ve benlik kavramları arasında bir yerde olan bir babanın kızıyla ve kendiyle olan ilişkisi üzerine bir hikaye sunuyor bizlere.

Bu Ateş Hiç Sönmesin!

Tend bir babanın gözlerini ateşin alevlerine kaptırmasını ve çocuğunu dahi göremez bir hale gelebilmesini anlatıyor. Ana karakterimiz baba bir ormancıdır ve çocuğuyla ahşaptan bir kulübede yaşar. Çocuğuyla akşamları kırdıkları odunları yakarlar ve ateşin etrafında eğlenirler. Ve bir gece hava kötüleşir. Ateşin baş düşmanı ortaya çıkar. Yağmur başlar. Sonrasında da babanın ateşi yanar vaziyette tutma arzusu sahneye çıkar. Babanın kendi arzuları çocuğuna olan sevgisinden daha mı üstün gelecek? Yoksa babalığın getirileri benlikten vazgeçmek ve gözdeki ateşi söndürmek kadar mı özveride bulunmasına sebep olacak?

Yaratıcı ekip olan Tom ve Ed en başından beri genç ailelere sahip oldukları için ebeveynlik ve çocuk ilişkilerini inceledikleri bir animasyon yapmak istiyormuş. Bu kısa filmde çocuğu için ateş yakan bir babanın konudaki özneyi nasıl objeye kaydırdığını izliyoruz. Bir noktada da baba-kız ilişkisinde babaların bazen doğru olduğuna inandığı ve yanlış kararlar alabileceğini de gösteriyorlar.

Animasyon kısası baştan sona keyifle izleniyor. Özellikle genç bir babaysanız izlerken bağ kurmanız çok olası. Gün içinde birçok karar alıyoruz ve bunların bazıları sevdiklerimizi, korumak istediklerimizi kötü etkileyebiliyor. Tend bu bağları çok hoş bir şekilde görselleştiriyor. WeTransfer’ın ana sayfasının yeni sakini WePresent’ta animasyonun hikayesini yaratıcı ekibin ağzından da dinleyebilirsiniz.

Görsel: Vimeo, Tend