Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Susuz Bir Dünyada Süpermarket Deneyimi

Susuz Bir Dünyada Süpermarket Deneyimi

Hollanda Dış İşleri Bakanlığı, Publicis Groupe Benelux iş birliğiyle temsili bir süpermarket açarak susuz bir dünyada günlük hayatta kullanılan ürünlerin nasıl görüneceğini somut bir şekilde ortaya koydu.

Küresel su kıtlığı sorununa ilişkin farkındalığı arttırmak amacıyla 22-24 Mart tarihlerinde Hollanda’nın ev sahipliğinde New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Su Konferansı‘nın tanıtımı için Hollanda Dış İşleri Bakanlığı, Publicis Groupe Benelux iş birliğiyle çarpıcı bir çalışma hazırladı.

Suyun her bir damlasının önemine dikkat çekmek isteyen kampanya ekibi, The Drop Store (Damla Mağazası) adlı temsili bir süpermarket açarak suyun olmadığı bir dünyada günlük hayatta kullanılan yiyecek, ilaç gibi fiziksel ürünlerin nasıl görüneceğini dikkat çekici ürün ve ambalaj tasarımlarıyla ortaya koydu.

Bir çorba kaşığı suyun 198 dolar olarak fiyatlandırıldığı susuz dünyanın süpermarketinde, su krizinin derinleşmesi durumunda işlerin ne kadar kötüye gidebileceğine dair bir tablo çiziliyor. Kuraklık, temiz içme suyu bulma sorunu ve sel felaketleri, bizzat maruz kalınmadığında uzak bir geleceğin sorunlarıymış gibi görünebilir ancak dünya nüfusunun neredeyse yarısı olan 3,6 milyar insan için tüm bunlar ne yazık ki günlük hayatın gerçekleri haline geldi. Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketi ile Çanakkale’de 30 Nisan tarihine kadar su kullanımına kısıtlama getirilmesi, ülke olarak su krizinden hiç de uzak olmadığımızın önemli birer göstergesi.


Tüketicileri su krizine karşı harekete geçmeye çağıran Hollanda Dış İşleri Bakanlığı ve Publicis Groupe Benelux’un ortak kampanyası, The Drop Store mağazasındaki ürünlerle bir su krizi karşısında sıradan günlük yaşamın nasıl etkilenebileceğine dair rahatsız edici ancak son derece somut kanıtlar sunuyor.

Susuz dünyanın süpermarketinde ilaçlardan pirinç ve peynir gibi gıda ürünlerine, su ve suya bağlı olarak üretilen tüm ürünler kıtlık nedeniyle hayli fahiş fiyatlarla satışa sunuluyor. 10 mililitre Cola 99 dolar olarak fiyatlandırılırken, 5 adet pirinç temsili olarak 89 dolara satılıyor. Ayrıca kampanya kapsamında The Drop Store’un Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda Dominos, Burger King gibi markalar ve Neymar, The Rock gibi ünlü isimler etiketlenerek küresel su krizine karşı iş birliği yapmaya ve harekete geçmeye davet ediliyor.

Küresel su talebinin 2050 yılına kadar yüzde 55 oranında artması beklenirken, artan talep karşısında iklim değişikliği nedeniyle daha kurak günler geçiriyor; atık suların yüzde 80’inden fazlasını arıtmadan veya yeniden kullanmadan çevreye karışmasına izin veriyor; bilinçsizce yapılaşarak sulak alanları hızla yok ediyoruz. Tüm bu gerçeklerin sıradan istatistiklerden daha fazla şey ifade etmesi için hazırlanan susuz dünyanın süpermarketini bu bağlantıdan inceleyebilir; tanıtım videosuna ve kampanya görsellerine aşağıda göz atabilirsiniz.

Künye:
Reklamveren: Department Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of the Netherlands
Reklam Ajansı: Publicis Groupe Benelux
Dijital Ajans: Neverland
Tasarım Şirketi: PLANT
Ses: Massive Music
Ürün Tasarımı: Street Media Factory

Görseller: The Drop Store, Twitter, Instagram