Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Video Düzenleme Araçları Hayatın İçine Karışırsa

Video Düzenleme Araçları Hayatın İçine Karışırsa

Vladimir Tomin, Sketches isimli videosunda günlük yaşamdan sırdan sahneleri dijital araçlarla manipüle ediyor ve izleyiciye ekrandaki gerçekliği neden sorgulaması gerektiğini gösteriyor.

Gerçek dünyadan görüntüleri manipüle etmek ve bu yolla görünen gerçekliğin ciddiyetini sorgulamak bir ifade yöntemi olarak sıkça kullanılıyor. Bunun en etkileyici örneklerinden birini MXD’nin 2046 Rusya’sını tasvir ettiği kolajlarında görmüştük. Rus hareket tasarımcısı Vladimir Tomin de Sketches isimli videosunda, etrafındaki dünyayı manipüle ederek yer yer tekinsiz yer yer absürt sahneler ortaya koyuyor.

Sketches ile sıradan anlar gerçeküstü dünyalara açılıyor

Sketches’i farklı kılan şey, görüntülerin düzenlediği araçların da hikayenin parçası olması. Özellikle fare imleci, yol şeridini kazımak ya da trafik tabelasını ters çevirmek gibi misyonlarla sık sık kadrajın içine giriyor ve bu araçları görünür kılıyor. Tomin sokaklarda, inşaat alanlarında ve apartman pencerelerinde hayal gücünün sınırlarını zorlayan sahneler yaratmış. Ben özellikle mandalla ekmek tutma işini güvercinlerle bağlantılandırmasına bayıldım. Her sahne günlük yaşamdan sıradan bir anı gösteriyor gibi başlasa da oldukça sıra dışı bir noktada son buluyor.

Vladimir Tomin, Sketches’de dijital hileleri sıradan görüntülerin içine yerleştirerek izleyiciye önemli bir mesaj da veriyor. O da bu hilelerin sahte bir şeyi gerçeklik olarak göstermekte ne kadar başarılı olduğu, bazen gerçekten ayırt edilemeyecek kadar doğal durduğu. Dolayısıyla izleyiciye ekranda gördüğü her şeyi sorgulamasını hatırlatıyor Sketches ile.

Vladimir Tomin’in çalışmalarını Vimeo kanalı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo