Harita; tasarımda, sanatta ve sosyolojik araştırmalarda sık sık kullanılan bir ifade aracı geldi. Tarık Tolunay’ın Tarihi İstanbul Yarımadası’nı müthiş detaylı bir illüstrasyona dönüştürdüğü ve Yeni Yaratıcılar‘da ilk kez basılı olarak sergilenen Fractal İstanbul projesi ya da en sevdiğiniz şehrin çikolatadan haritasını çıkaran Tamtik, harita temalı unutulmaz projelerden. Harita, veri görselleştirme alanında da sıkça kullanılıyor. Bu anlamda, herkese açık paylaşılan verileri kullanıp akıllı konum haritaları yaratan Bits’n Bricks’in projelerini ve Herwig Scherabon’un, gelir adaletsizliğini görselleştirdiği Income Inequality projesini anmak yerinde olur. İngiltere merkezli tasarım stüdyosu Dorothy ise Song Map projesiyle olaya biraz daha tersten yaklaşıyor ve Londra için şarkı isimlerinden oluşan hayali bir harita yaratıyor.
Şarkılardan oluşan hayali bir Londra haritası
Dorothy, Song Map projesini ilk olarak 2012 yılında hazırlamış ve yakın zamanda 150’den fazla şarkı ekleyerek haritayı güncellemiş. Haritayla birlikte Londra’daki her cadde, otoyol, park ve önemli noktalar 50’lerin klasikleşmiş hit parçalarından Green Day gibi daha çağdaş grupların melodilerine kadar farklı şarkı isimleri almışlar. Harita, Londra’yı konumlarla eşleşen şarkılarla anlatmaya çalışıyor diyebiliriz aslında. Mesela bir otoyolun AC/DC’nin Highway to Hell parçasıyla, bir parkın Prince’in Paisley Park şarkısıyla ya da bir otelin Elvis Presley’nin Heartbreak Hotel şarkısıyla isimlendirildiğini görebiliyorsunuz. Haritanın en alt kısmında, her parçanın kime ait olduğunu alfabetik olarak sıralayan bir de indeks bulunuyor. Şu anda Song Map 500’ü aşkın şarkıyla detaylandırılmış durumda. Dolayısıyla kent sakinlerinin neyi dinlediğine dair bir veri değil de, şehircilik ve şehiri konu alan şarkıların veri analizi çalışması.
Haritaya göz gezdirirken her dönemden şarkıya rastlamak mümkün. Dolayısıyla nostaljiyi ve bugünü bir arada yaşatan karmaşık hislere kapılıyorsunuz. Yaşadığı yerden geçen bir otoyolun Highway to Hell adını aldığını görmek kent sakinlerini biraz da gülümsetiyor olsa gerek. Zira benzer bir haritanın İstanbul için yaratıldığını düşününce bu ismi tam anlamıyla taşıyabilecek çok sayıda otoyol geliyor insanın aklına.
Dorothy’nin tasarladığı ilk hayali harita Song Map ancak harita projeleri bununla sınırlı değil. İnternet mağazasına göz attığınızda; film, tv, kitap, oyun, bisiklet ve futbol konseptinde de pek çok haritayı sınırlı sayıda veya çoğaltılmaya açık şekilde satışa sunduğunu hatta bazılarının tükendiğini görebiliyorsunuz.
Görsel: Instagram