Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sesi Uzaktan Kullanıcının Kulağına İleten Görünmez Kulaklık

Sesi Uzaktan Kullanıcının Kulağına İleten Görünmez Kulaklık

Noveto'nun geliştirdiği N1 isimli kulaklık, sesi uzaktan sadece kullanıcıya ileterek bir tür kişisel hoparlör gibi çalışıyor.

Müzik dinleme deneyimine son yıllarda kemik iletimi teknolojisiyle yeni bir soluk geldi. Ayrıca işitme engelli bireyler için de sesi deneyimleme yollarından biri olarak sürekli araştırmalara ve yeniliklere konu oluyor şu sıralar. Bu teknoloji; güneş gözlüklerine, bisiklet kasklarına ve kafa bantlarına entegre edilerek son tüketiciye ulaştırılmaya başladı. En son yer verdiğimiz gelişmelerden biri olarak ağızlıkla çalışan kemik iletimli ses sistemi de oldukça dikkate değerdi. Peki kafanızda herhangi bir aksesuar ve donanım olmadan sadece sizin duyacağınız şekilde müzik dinlediğinizi hayal edebiliyor musunuz? Noveto, CES 2022’de görünmez kulaklık olarak tanıttığı yeni ürünü N1 ile bunu gerçeğe dönüştürmüş.

Sıradan kulaklıklarla ilgili sorun hep aynı. Onları taktığınızda çevredeki önemli sesleri (trafik, kapı zili, taciz amacıyla yolda sizi takip eden birinin ayak sesi gibi) duyamaz hale geliyorsunuz. Zaten kemik iletimi teknolojisine gösterilen ilginin en temel sebeplerinden biri de kullanıcıyı çevredeki seslerden soyutlamadan işlevini yerine getirmesi. N1 de tıpkı kemik iletimli ürünler gibi kullanıcıya çevredeki sesleri duyma imkanı veriyor.

N1, bir tür kişiye özel hoparlör sistemi

Cihazı, tıpkı normal bir hoparlör gibi masanızın üzerine koyuyorsunuz. Sesi, tabir yerindeyse Bluetooth’la veri yollar gibi kulağınıza yolluyor. Aynı zamanda sesin sizin kulağınızın ötesine gitmemesini de sağlıyor (kullanıcıdan yalnızca 1 metre uzakta bulunan biri için sesi %90’a kadar azaltıyor). Öte yandan sistem “görünmez ses cepleri” oluşturarak sizin tam olarak her iki kulağınızla sesi iyi duyabilmenizi sağlıyor. Aynı anda kapı zilinizi, ofisteki yöneticinizin size seslendiğini veya bir aile üyesinin size öğle yemeğinin hazır olduğunu bildirmek için bağırdığını duyabiliyorsunuz. Elbette ses seviyesini ve sesin niteliğini/yumuşaklığını ayarlama imkanı da sunuyor. N1 bu özellikleriyle temelde bir “kişiye özel hoparlör sistemi” olarak da nitelendiriliyor.

Nasıl çalışıyor?

N1’in üzerinde, yüzünüzü takip eden ve kulaklarınızın yerleşimini belirleyen iki adet kamera bulunuyor. Saçınızın ve sakalınızın uzun olması, gözlüğünüzün ve maskenizin olması fark etmiyor. Cihaz tüm bunlara rağmen sesi gerçek zamanlı olarak kulaklarınıza iletiyor.

N1’in başarısı, bir dizi akıllı donanım ve yazılım entegrasyonunda yatıyor. Yukarıda bahsettiğim kamera modülü yüzünüzü izliyor. Böylece siz hareket ederseniz size gönderdiği sesin kafanızla birlikte hareket etmesini sağlıyor. Bunu güçlü bir çip ve beraberinde “akustik zayıflama”yı gerçekleştirebilen bir dizi tescilli dönüştürücü kullanarak gerçekleştiriyor.

Oyun ve otomotiv dünyası, sesli asistanlar, müzeler, hava alanları, evden çalışma sistemleri başta olmak üzere pek çok farklı alanda talep görecek

Kulaklık takmayı sevmeyen ancak başkalarını rahatsız etmeden TV izlemek, oyun oynamak, görüntülü konuşma yapmak isteyenlerin de oldukça talep göstereceği türden bir sistem. N1’in otomobillerde, müzelerde ve sanat galerilerinde (eserin önünde duran izleyiciye özel sesler çıkarabilmek için) de yaygın şekilde kullanılacağı öngörülüyor. Hava alanlarında ve tren istasyonlarında sadece belirli oturma alanlarında bulunan yolcular için duyurular ve güncellemeler yapmak üzere de kullanılabilecek. Ayrıca Alexa ve AirPlay gibi ürünlere de entegre edilebilecek. CES2022’de tanıtılan cihazın ne zaman piyasaya sürüleceği ve fiyatının ne olacağı hakkında henüz bir açıklama yok.

Görsel: Noveto