Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İş Güvenliğinde Pratik Çözüm: Katlanabilir Baret

İş Güvenliğinde Pratik Çözüm: Katlanabilir Baret

Bir tuşla kapanan ve ipi çekilerek açılabilen katlanabilir baret, tek bir baretin kaplayacağı alanda birden fazla baretin saklanmasına imkan tanıyor.

İnşaatta, şantiyede, madende, yukarıdan düşebilecek nesnelerin olduğu yerde ya da düşme sonucu oluşacak tehlikelere karşı kişisel koruyucu ekipman görevi üstlenen baretlerin güvenirliği kadar işlevselliği de önem taşıyor. Gerekli kalınlıkta olması, ısıya, elektriğe ya da çeşitli kimyasallara karşı koruyucu olması gerekiyor. Bu iş güvenliği ekipmanı; ilk yardım ekiplerinin tehçizatında bulunmasına ve doğal afet sonrası görevlerde kullanılmasına karşın sürekli kullanılan bir ürün değil. Ayrıca yapısından dolayı da oldukça yer kapladığı da söylenebilir.

Bisikletler sürücüleri için katlanabilir ve bu sayede yer kaplamayan çeşitli kask tasarımları paylaşmıştık. Flat Folding Helmet, Morpher, EcoHelmet tasarımlarıyla ve kullanılan malzemeleriyle dikkat çeken örnekler arasındaydı. Güvenlik kasklarının şok emici yapısını korurken aynı zamanda kompakt bir forma sokmak isteyen Tokyo merkezli R&D Mak tarafından tasarlanan katlanabilir baret de basit katlama mekanizmasıyla bu alanda dikkat çeken tasarımlardan.

Bu baret acil bir durumlarda hızlı bir şekilde kullanıma hazır hale getirilebiliyor

Şeklinden ve güvenliğinden ödün vermeden basit, minimalist ancak işlevsel bir baret tasarlayan yaratıcı ekip, bu ürünü kullanım alanlarında kolaylıkla depolanabilecek bir şekilde geliştirmiş. Sırt çantasında, çekmece ya da dolapta kolaylıkla toplu halde saklanabilecek katlanabilir baret acil durumlarda pratik bir şekilde açılıp kullanılabiliyor.

Kaskı katlamak için içeride yer alan kayışı sabitleme alanından çıkardıktan sonra sabitleme tuşunu serbest bırakarak ortadan sıkıştırmak mümkün. Açmak için ise bu basit çekme mekanizmasını çekerek kaskı doğal formuna sokabiliyorsunuz. Kayışı da kaskın içindeki yere sabitleyerek güvenliğini sağlıyorsunuz.

katlanabilir baret

R&D Mak ekibi tarafından tasarlanan katlanabilir baret farklı prototiplerin denenmesi sonucunda ortaya çıkarılıyor ve baretin güvenilirliği konusunda çeşitli testler sonucunda bu nihai ürün ortaya çıkıyor. Evde, ofiste okulda ya da şirketlerde toplu olarak istiflenebilmesini sağlayan formu, sık sık kullanılmayan bu ürün için yaratıcı bir tasarımsal yaklaşım sunuyor.

Görsel: R&D Mak