Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sansürlü NFT Koleksiyonu

Sansürlü NFT Koleksiyonu

Murat Pak, WikiLeaks kurucusu Julian Assange ile “Censored” başlıklı iki parçalı bir NFT koleksiyonu için iş birliği yapıyor.

Daha önceleri Merge ve Lost Poets gibi oyunlaştırdığı ya da hikayeleştirdiği projeleriyle tanınan sanatçı Murat Pak, NFT’leri sadece sertifikalanan bir eser olmaktan çıkarıp sürecinin kendisini de heyecanlı bir yolculuğa dönüştürüyor. Bugüne kadar farklı NFT koleksiyonlarıyla dünyaca ün kazanmış Pak, şimdi yeni bir NFT projesiyle karşımızda.

Pak, Wikileaks’in kurucusu aktivisit Julian Assange ile “Censored” isimli NFT projesi için bir araya geldi. Geçtiğimiz günlerde projenin satışa çıkacağını ve iki parçadan oluşacağını duyuran Pak’ın çalışmalarına Julian Assange’ın serbest bırakılmasını desteklemek için kurulan özerk organizasyon AssangeDAO yardım ediyor.

“Censored” NFT projesi iki parçadan oluşuyor

Tutuklu gazeteci Julian Assange’ın serbest bırakılması için bir çağrı niteliği taşıyan NFT koleksiyonu “iletişim özgürlüğü” teması etrafında şekilleniyor. Proje sadece Assange’ın serbest bırakılmasını desteklemek için değil aynı zamanda uzun vadede dijital mahremiyetin sağlanması için de farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

“Dynamic 1/1” ve “Dynamic open edition” olmak üzere iki bölümden oluşan Censored koleksiyonun lansmanı 7 Şubat itibariyle yapıldı. Murat Pak tarafından akıllı sözleşmeler kullanarak basılan koleksiyon özel bir internet sitesi üzerinden açık artırmaya çıkarıldı.

Koleksiyonun ilk bölümde yer alan Clock “Sessiz zamanlayıcı” olarak tanımlanıyor. Sansürlü saat NFT’si dinamik olduğundan Assange serbest kalana kadar sürekli olarak günleri sayacak şekilde programlandı. Clock için sunulan güncel teklif 1000 Ethereum’u geçmiş durumda ve tekliflerin kapanmasına henüz bir günden fazla süre bulunuyor.

NFT koleksiyonunun ikinci bölümü (Message) aslında bir açık sürüm. Herkesin katılabileceği “Censored”, 48 saat boyunca aktif olacak. Pak’ın isteyen herkes bir tane sahip olabilir dediği bu koleksiyona katılanlar baskıları istedikleri fiyattan hatta ücretsiz olarak da edinebiliyor. Yayınlanmak istenilen mesaj, kelime, fikir, etiket, sembol ya da ifade internet sitesinde özel hazırlanmış bölüme giriliyor.

48 saatlik zaman aralığında oluşturulacak token’laştırılmış mesaj sayısında herhangi bir sınır bulunmuyor. Yalnız her cüzdan için bir token’a izin veriliyor. Kripto cüzdanını bağlayan kullanıcılar gas fee (işlem maliteyi) ödeyerek token’laştırılmış mesajlarını listeleyebiliyor. OpenSea’den görülebileceği üzere “Censored” serisinde şu ana kadar 19 bine yakın token’laştırılmış mesaj oluşturuldu. Basılan NFT’lerdeki metinler sansürlendiği vurgulanmak için üstü çizili olarak sunuluyor. Örneğin Pak’ın Censored #2 olarak sunulan NFT’si “Pak was here” 100 Ethereum’a basıldı.

Koleksiyon Assange’ın ABD’de yargılanmasını talep eden dava ile aynı dönemde çıkarıldı

Assange’ın ABD’ye iadesine karşı yürüttüğü hukuk mücadelesi geçtiğimiz aylarda oldukça hareketli geçmişti ve süreç hala devam ediyor. İngiltere’deki yüksek mahkeme geçtiğimiz Aralık ayında Julian Assange’ın iadesi konusunda ABD’yi haklı bulmuştu. Gazeteci, geçtiğimiz günlerde ise İngiltere’de ABD’ye iadesinin engellenmesi talebiyle mahkemeye başvuru yapma hakkı kazanmıştı. Assange’ın yıllardır hapishanede olduğunu belirten avukatı son alınan kararın gazetecilik ve basın özgürlüğü konusunda emsal olabileceğini belirtirken Assange serbest kalıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Görsel: censored.art