Pandemide 1 yılı aşkın süreyi geride bıraktık. Özellikle vakaların sık sık zirve yaptığı ilk aylarda; maske ve mesafe kuralını çiğneyen insanların etkisiyle kontrolden çıkan salgın gittikçe büyüdü. Bedelini ise hep sağlık çalışanları ödedi. Tüm gün maske ve diğer ekipmanlar içinde çalışan, sevdiklerinden uzak kalan, uzun çalışma saatlerine mahkum olan ve hayati tehdit altında işlerini yapan sağlık çalışanlarıyla empati yapanlar fazla değildi. Sağlık çalışanı olmayan birine sorsanız pandeminin kendisi için çok zor geçtiğinden, maskeyle nefes alamadığından yakınır. Peki ya bir sağlık çalışanı için bu süreç nasıl geçti? Hayal etmesi bile insana acı veriyor değil mi? Hem bedensel hem de ruhsal dayanma güçleri zorlandı. Üstelik normale dönüyor gibi görünsek de kapalı kapılar ardında onların yaşadığı savaş hala devam ediyor.
Hopeline19, halktan sağlık çalışanlarına “etkili” bir manevi destek ulaşması için kuruldu
İngiliz yardım kuruluşu Frontline19’a göre, sağlık çalışanlarının %40’ı pandeminin bir sonucu olarak TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) yaşıyor. Yakın tarihli bir CDC (Centers for Disease Control and Prevention/Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) anketi de bu verileri destekler nitelikte. Bu anket, ABD’deki kamuya bağlı sağlık çalışanlarının %53’ünün COVID-19 sonrasında ruh sağlığı sorunları (depresyon, anksiyete, TSSB veya intihar düşüncesi) yaşadığını ortaya çıkardı.
Frontline19, sağlık çalışanlarının çabalarına dikkat çekmek ve bu çabaların halk tarafından görüldüğünü bilmeleri için Hopeline19 isimli ücretsiz bir hat kurdu. İşin özü de şu; bu hattı arayan insanlar sağlık çalışanları için destek mesajı bırakabiliyor. Sağlık çalışanları da bu hattı arayarak bırakılan mesajları dinleyebiliyor. 0808 19 665 19’u arayan vatandaşlar mesaj bırakmak için 1’i, sağlık çalışanları da dinlemek için 2’yi tuşluyor. Vatandaşların bıraktığı mesajlar teşekkür mahiyetinde. Kimi annesinin hayatını kurtardıkları için doktorlara teşekkür ediyor kimi de kendisinin hastenede tedavi gördüğü süre boyunca yapılanlar için.
Gerçek sağlık çalışanlarının rol aldığı gerçek hikayeler
Yardım hattı, adam&eveDDB’nin imzasını taşıyan bir reklam kampanyasıyla tanıtlıyor. Kampanya filminde, tüm dünyanın kaosa sürüklenmesinden bu yana geçen bir buçuk yılda sağlık çalışanların yaşadığı sayısız duygu gözler önüne seriliyor.
Fast Company’nin haberine göre, reklamda gösterilen her hikaye; NHS’deki (National Health Service/Ulusal Sağlık Sistemi) bir yetkili tarafından aktarılan gerçek hikayelere dayanıyor. Kampanyada rol alanlar da gerçek sağlık çalışanları.
Frontline19, Claire Goodwin-Fee tarafından ilk olarak Mart 2020’de sağlık çalışanlarına danışmanlık hizmeti vermek için kurulmuş. O zamandan beri 3.000’den fazla gönüllü bu kâr amacı gütmeyen kuruluşa katılmış. Yalnızca sağlık çalışanlarına, gizli oturumlarda ücretsiz danışmanlık sağlıyorlar.
Goodwin-Fee, Fast Company’ye verdiği demeçte şöyle söylemiş: “Yeterli destek olmadan neredeyse savaş benzeri deneyimlerle mücadele ediyorlar. En korkunç deneyimlerde çalışan bu harika insanların sesi olmak için bir platform oluşturmak istedik.”
Görsel: YouTube