Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Saat kaç?

Saat kaç?

Merhaba!

 
İzin verirseniz @settar'a da bulaştırdığım son takıntımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Hani reklâmlarda analog saatler nedense hep 10:10'u gösterir ya? Hah işte, esas konu o değil 🙂 Esas takıntım, kadran madran kullanılmayan, bildiğin akıllı telefon reklâmlarındaki telefonlarda saatlerin dijital olarak kaçı gösterdiği.
 
Bu yazı "Bunun ne önemi var ki?" diyenler için değil. Okumaya karar verenleri ise başka bir sekmede Twitter'daki #saatkac hashtag'ini açıp, paralelden göz atmaya davet ediyorum, çünkü saçmasapan bir konuyu bir hashtag altında toplayıp sohbet etmek kadar güzeli yok.
 
Önce şu reklâmlardaki "saat mutlaka 10'u 10 geçe gözüksün" adlı direksiyon tutuşunu çözelim Koray'ın yardımıyla. Analog/kadranlı saatteki bu görüntü için insanlar, insanlarımız demiş ki:
  • Gülümseyen bir yüze benziyor (hadi ya?)
  • Ok, check işaretini andırıyor (…mantıklı)
  • Genelde 12'nin tam altında bulunan logoyu kapatmayan, ve aşağı doğru bakmayan bir pozisyon (dükkânnönnü kapamarkadaşım)
Şimdi çeşitli reklâmlardaki dijital kullanımlara bakalım:
 
Reklâmcı besmelesi Apple'a bakarsak, iPhone 5 dâhil bütün ayfonlar her pozda 9:41'i gösteriyor çünkü arkasındaki –wait for it– inanılmaz bir storytelling diyor ki, ilk iPhone'un tanıtımı 9:41'de yapılmış.
 
Embedded image permalink

Sony Experia bi 10:35 kullanmış, nedeni bilinemedi.
 
Muhabirimiz Pelin'in Beşiktaş'tan bildirdiği outdoor'daki telefonlar hep birden 05:32'yi gösteriyor.
-Tam kurumsal iş çıkışı rahatlama saati psikolojisi mi? diye soruyorum ortalığa,
+İyi de niye kuşluk vakti gibi 05..diye yazsınlar? diyor @settar
Sonra bi aydınlanma geliyor ve;
-Şebeke kodu olan (0532)'yi kullanıyorlar, diyorum.
 

Vodafone'u araştırıyoruz hemen ve Blackberry'li telefonlarının hep 12:21 gibi gizemli palindromik bir diziyi gösterdiğini görüyoruz. (En azından @Ipektp'nin internetlerde yaptığı Google aramalarında)
 
(Bu arada Avea internet sitesi 25.09.2012 – 01:45 saatinde bakımda olduğu için oradan ekmek çıkartılamadı.)
 
Türkiye sitesinde ise bir Samsung Galaxy S3 12:45 olarak gözükürken, bir diğerinde (manşette) 12:03 olarak gözüküyor. "Abi 12 default zaten, bi de bizim model 3 numara ya, yap bi 03 olsun" mu?
 
Seni çözemedim Samsung, ama Türkiye'nin ilk interaktif çizgi romanı olarak adlandırdığın çalışmada, bu sefer çizgi görüntüyle 09:49 gözüküyor. Nedeni bilinemedi. Ama analog bir kavram dijitale taşındıktan sonra ürünü çizgi roman tadında resmederken de bir #saatkac kararının verilmesi gerektiği ortaya çıktı.
 

(Bu arada hayır, 13:37 gösteren telefon hiç görmedik. Bu arada evet, Ali'nin aklına futbol taraftarları için 19:05, 19:07, 19:03 kullanma durumu  geldi.)
 
Daha sonra acar muhabirimizin gösterdiği Beşiktaş açıkhava panosunun yanından ertesi akşam bu sefer ben geçerken, sadece HTC'nin istisnai olarak 10:08 olduğunu görüyorum. "Nasıl tweet'lesem?" diye düşünürken (tweet'lemediğim zamanlar düşünebiliyorum) @settar imdâda yetişiyor ve HTC'nin neden 10:08'i seçtiğini açıkladığı bu muhteşem blog yazısını paylaşıyor. Evet abi, HTC bunu bir mantık çerçevesinde yapmış. Aynı anda çalışan maksimum dijital ışık çubuğu gösteren kombinasyon olduğu için bunu seçtik, demiş.
 
Yani, hani olur ya, analog'daki 10'u 10 geçe'nin (ki 8 geçe de olur, göz anlayamaz) çotank diye dijitale uyarlanmış hali değil.
ADAMLAR bir mantık koymuş.
 
Peki soruyorum Hatice, NEDEN 19:08 değil o zaman? O da maksimum ışıklı çubuk göstertir? Yaa…
Bunun da analog kullanıma ufak bi gönderme olduğunu varsayıyoruz ki uyuyabilelim.
 
Derken eski toprak Ericsson'lardaki WORLD 11:33 görüntüsünü paylaşıyor Uğur. Nedeni bilinemedi.
 

Şimdi daha giremediğimiz birçok konu var. Yok efendim diğer markalar, yok efendim tabletler aypedler…onlarda #saatkac? Gördünüz işte, ben iki kürek kazdım, arkadaşlar sağ olsun kazma kürek giriştiler, bakın ne saçmalıklar ortaya çıktı. Siz de bi el atın, bildiklerinizi paylaşın bakın daha neler çıkacak.
 
Sevgi, saygı.