Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Depremle İlgili Bilinmesi Gereken Dijital Uygulamalar

Depremle İlgili Bilinmesi Gereken Dijital Uygulamalar

Deprem gibi afetlerde acil yardım taleplerinin iletilebileceği, iletişimi kolaylaştıran ve hayat kurtarabilen dijital uygulamalar.

Deprem, sel ve orman yangınları gibi doğal afetlerin sık yaşandığı zor bir coğrafyanın sakinleri olarak hepimizin bu gibi durumlar için mutlaka bilmesi gereken fayda sağlayabilecek dijital uygulamalara birlikte göz atalım.

AFAD – Acil Mobil Uygulaması

Uygulamanın kullanılabilmesi için AFAD Acil uygulamasının telefona indirilmesinin ardından, telefon numarasının girilmesi gerekiyor. Kısa mesaj ile gelen şifrenin girilmesi ve telefon numarasının doğrulanmasının ardından uygulama, TC kimlik numarasının eklenmesi ve konum yetkisinin verilmesiyle aktif hale geliyor. Uygulama İngilizce dil seçeneğine de sahip.

Tek Tuşla Acil Çağrı fonksiyonuna sahip olan uygulama ile GSM hatlarında oluşabilecek yoğunluğa karşı internet üzerinden görüşme yapılabiliyor ve konum servisleri ile arayan kişinin bulunduğu nokta tespit edilebiliyor. Kullanıcılar, tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşarak durumlarını bildirebiliyor, yardım taleplerini iletebiliyor.

Sesli görüşme yapamayan kullanıcılar uygulama içindeki hazır mesajları kullanarak iletişim kurabiliyorlar. Buna ek olarak AFAD Acil mobil uygulamasının ana ekranında bulunan harita üzerinde konuma bağlı olarak en yakın toplanma alanları gösteriliyor. Bu toplanma alanlarına uygulama üzerinden yol tarifi alınarak erişim sağlanabilir.

Ayrıca kullanıcılar, uygulama içerisinde yer alan “Depremi Hissettiniz mi?” bölümünü kullanarak bulundukları alanda 4.0 veya daha fazla büyüklükte deprem olduğunda, deprem anında hissettikleri bilgileri ve fotoğrafları AFAD ile paylaşabiliyorlar.

CİMER – Deprem Acil hizmeti

Cimer üzerinden haber alınamayan kişilerin isim, soyisim, adres ve numaralarını ekleyerek yardım talebinde bulunabilirsiniz.  ‘Deprem Acil’ özelliğini kullanabilmek için telefonlara ücretsiz olarak CİMER mobil uygulaması android veya app store‘dan indirilebilir ya da web sitesi üzerinden e-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yaparak uygulamaya erişilebilirsiniz.

AKUT  – Güvendeyim Uygulaması

Doğal afet sonrası kişilerin konum bilgilerini GPS kullanarak SMS olarak bildiren ve kişinin güvende olduğunu önceden uygulamaya bilgilerini eklediğini en fazla 10 telefon numarasına ileten AKUT’un Güvendeyim uygulaması, telefona yüklendikten sonra kullanım için internete ihtiyaç duymuyor. App Store ya da Google Play üzerinden uygulamayı telefonunuza indirebilirsiniz.

Uygulama yakın zamanda Huawei akıllı saatlerdeki HarmonyOS işletim sistemine de eklendi. Huawei Watch GT2 Pro ve Watch GT 3 kullanıcıları, Huawei telefonlarına ‘Güvendeyim’ uygulamasını indirdikten sonra Huawei Sağlık uygulaması üzerinden ‘Cihazlar’ kısmındaki AppGallery alanına girip buradan ‘Güvendeyim’ uygulamasını saatlerine kurabiliyor.

Görseller: Pexels, Twitter