Denstu Creative, yapay zekânın yaratıcı alandaki kullanımına farklı bir bakış açısı getirerek “The Artificial Client” (yapay müşteri) isimli bir proje geliştirdi. Ajans, bu deneysel çalışma için “Acımasız Eleştirmen”, “İdealist Hayalperest” ve “Kafası Karışık Yaratıcı” olmak üzere üç farklı kurgusal kişiliğe sahip yapay müşteri yarattı.
Sisteme marka tasarımı, kullanıcı arayüzü tasarımı veya televizyon senaryosu yüklenebiliyor; üç yapay müşterinin de çalışma hakkında yorum yapması sağlanabiliyor.
3 farklı kişiliğe sahip yapay müşteri
Sonuçlar ciddi olmaktan ziyade karikatürize sayılabilir. Bununla birlikte ajans, deneyin sektördeki farklı potansiyel yapay zekâ uygulamalarına işaret ettiğini konusunda oldukça ciddi. Amaçları da bunu eğlenceli bir yolla ortaya koymak ve kendilerinin yapay zekâ teknolojisine ne derece hakim olduklarını da ortaya koymak elbette.
“Hangi açıdan potansiyeli var ?” derseniz, bunu dört madde ile açıklıyorlar. Bunlardan ilki, yapay zekânın, gerçek yaratıcı çalışmayı test etmek ve sanal müşteri kişiliğiyle (dahili) yaratıcı içgörüleri ortaya çıkarmak için kullanılabileceği. İkincisi, insanların ilham almasına yardımcı olacak ilgi çekici marka deneyimleri tasarlamak (örneğin seyahatte veya alışverişte) için kullanılabileceği. Üçüncüsü ise yapay zekânın, müşterilerin doğru ürünü bulmasına yardımcı olacak markalı asistanlar oluşturmak (ör. otomotiv veya ev eşyalarında) için kullanılabileceği. Ve son olarak da karmaşık müşteri sorularını yanıtlamak (örneğin sağlık veya teknoloji alanında) için yapay zekânın kullanılabileceğini belirtiyorlar.
Yapay zekânın yaratıcı alandaki farklı kullanım biçimlerine işaret eden eğlenceli bir deney
Dentsu’nun yapay müşterisi, farklı yapay zekâ modellerinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Dentsu Creative Amsterdam teknoloji başkanı Luke Vink’in açıklamaları şöyle: “Şu anda yalnızca GPT gibi yaygın olarak kullanılan modellerde bulunmayan yetenekleri elde etmek için InstructBLIP ve Microsoft Azure’un Viseme API’si gibi çeşitli açık kaynak modellerle çalıştık. Gerçek müşterilerimiz için hızlı bir şekilde yapay zekâ ürünlerini uygun ölçekte prototiplememize ve oluşturmamıza imkan tanıyan şey, bu yapay zekâ modellerinin proaktif olarak test etme, eğitme, kanıtlama ve birleştirme olanağı sunmaları.”.
Dentsu Creative Amsterdam eş CEO’su Boris Nihom ise projeyle ilgili şu açıklamaları yapmış: “Yapay Müşteri, hiçbir şeyin gerçek bir müşteri-ajans ilişkisinin yerini alamayacağını gösteriyor. Ajans olarak işimizin bir parçası da günümüz teknolojisiyle mümkün olanın sınırlarını sürekli olarak test etmek. Bu nedenle sürekli olarak yapay zekâ prototipleri geliştiren özel bir ekibimiz var. Yapay Müşteri, markaların yapay zekâ ile oluşturabileceği kullanım senaryolarının bir göstergesi olarak hizmet ediyor. Yapay Müşteri’yi oluşturmak için kullandığımız bileşenlerin aynıları, ilgili markalı yapay zekâ asistanları aracılığıyla markalara benzersiz bir yapay zekâ sesi vermek için de kullanılabilir. Yapay Müşteri, fonksiyonel bir araç olarak tasarlanmasa da, bu heyecan verici teknolojinin potansiyelini göstermenin, müşteri deneyimini geliştirmek için farklı yapay zekâları gelecekteki yaratıcılık ve iş hizmetlerinde harmanlamanın eğlenceli bir yolu.”
Yaratıcı alandaki diğer yapay zekâ kullanım örneklerine buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: Denstu Creative