Refik Anadol günümüzde Türkiye’de en çok ilgi gören sanatçılarından biri. SXSW 2017’de Sonsuzluk Odası yerleştirmesiyle yer almış ve biz de orada deneyimleme şansı yakalamıştık. Aynı yıl SALT Galata ile birlikte gerçekleştirdiği Arşiv Rüyası SALT’ın tüm arşivinin algoritmalar elinde yeniden doğması ve bir anlamda makinelerin rüyasını temsil ediyordu. 2018’de ise önce Eriyen Hatıralar veri heykeli ise hatıralarımızı veriye dönüştürmüş ve algoritmalara teslim etmişti. Ardından Walt Disney Concert Hall’un dış cephesini ele geçirerek sanatçı olarak yolculuğunun başındaki hayallerinden birini gerçekleştirmişti.
Aralık ayındaki Yeni Yaratıcılar etkinliğimizde Refik’i ağırlayarak 2 saati aşkın bir süre boyunca anılarını, deneyimlerini ve görüşlerini dinlemiştik. Duyguların ve hatıraların insanlığın makinelere karşı sahip olduğu en kıymetli veri seti olacağını da söylemişti Refik, Yeni Yaratıcılar’da.
Refik Anadol ve yeni veri seti uzay!
Pazartesi günü Facebook hesabından yayınladığı video ise bambaşka bir veri setine dayanan projenin temellerini gösteriyor. Refik Anadol Studio şu anda uzayı ve boşluğu bir makinenin görüşü, aklı üzerinden keşfediyorlar. NASA’nın Jet Propulsion Laboratory birimi ile birlikte çalışan Refik Anadol, bilimsel deneylerde yüksek kaliteli fotoğraflama kamerası HiRISE‘ın Mars keşif programında çektiği yaklaşık 500 bin fotoğrafı yeni veri seti olarak kullanıyor. GAN algoritmasını kullanarak veri setini makinenin erişimine bırakan Anadol, bu süreç ile makinenin gördüğü halüsinasyon ile birlikte bir veri heykeli çıkaracak.
Görsel: Facebook