Kağıt sanatının sınırları o kadar geniş ki hem sanatsal işler hem de tasarım nesneleri üretmek amacıyla her sanatçı tarafından yeni tekniklerle farklı yorumlarla ele alındığına şahit oluyoruz. Kağıttan zoetrop, çalışan bir piyano, barok peruklar, festival maskeleri, takma kirpik, bisiklet kaskı, tabure ve hatta yatak yapıldığını gördük. Öte yandan illüstrasyondan tutun da kaligrafiye kadar pek çok şeyin kağıtla üretilebildiğini de gördük. Polly Verity de kağıttan heykelleriyle yine kağıt sanatına kendi yorumunu getiren sanatçılardan biri.
Polly Verity izleyicinin “pareidolia” algısına sesleniyor
Polly Verity’nin sulu boya kağıtlarını ıslak katlama tekniğiyle katlayarak yaptığı minimalist heykelleri, izleyicilerin pareidolia algısına sesleniyor. Pareidolia, psikolojide rastgele şekillere veya seslere aslında olmayan anlamlar yüklemek olarak tanımlanıyor. Bulutları çeşitli varlıklara ya da nesnelere benzetmek, cansız nesnelerde ya da soyut görüntülerde insan yüzü görmek ve müzik dinlerken olmayan bir kelime duymak pek çoğumuzun deneyimlediği yaygın pareidolia örnekleri arasında. Verity’nin amacı ise bu algı durumunu kullanıp aşıklar, öpüşen ya da sevişen silüetler yaratmak. Bazen sigara içen ya da pipet kullanan bir figürle daha da dolaylı bir anlatım sunuyor.
Verity, yaklaşık 15 yıldır kağıttan geometrik desenli heykeller yaratıyormuş. Ancak son dönemde bunun ötesine geçmeye karar vermiş. Keskin katlamalı geometrik yapılar yerine daha yumuşak kıvrımlı formlarla kağıtta beklenmedik görünümler elde edebildiğini görmüş.
Polly Verity’nin çalışmalarını internet sitesi, Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.