Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çuvaş Kültüründen İlham Alan Çağdaş Aksesuarlar

Çuvaş Kültüründen İlham Alan Çağdaş Aksesuarlar

Polina Osipova, kendi kültüründen ilham alarak başlık, maske ve kinetik heykel benzeri aksesuarlar üretiyor.

Çağdaş sanatçılar tekstil sanatını kullanarak harika maskeler yaratıyor. Örneğin Norveçli sanatçı Magnhild Kennedy namıdiğer Damselfrau, kumaşlarla ve buluntu malzemelerle tasarladığı maskelerle oldukça ses getirdi. Öyle ki bu maskeler gece kulüplerinde kullanılmak üzere de bu maskeler talep gören birer aksesuar haline geldi. Kurdeleler, boncuklar, ponponlar, payetler, danteller kullanan Damselfrau farklı kültürlerden beslenerek maskelerinde farklı öğeler kullanıyor. Türk kökenli sanatçı Polina Osipova da kendi yerel kültürüne ait folklor ve sembollerden esinlenerek çağdaş işlemeler ve aksesuarlar tasarlıyor.

Polina Osipova Çuvaş kültürüne ait sembolleri çağdaş sembollerle harmanlıyor

22 yaşındaki Polina, sanatını çocukluğumu hatırlama ve büyüleyici bulduğu Çuvaş kültürünü onurlandırma girişimi olarak tarif ediyor. Bu arada bir parantez açalım, Çuvaş halkı Çuvaşistan, Çuvaşya veya Çuvaş Cumhuriyeti, Rusya’nın orta kesiminde yer alan ve Türk halklarından biri olan Çuvaşların yaşadığı federe bir cumhuriyet. Polina Osipova bu cumhuriyetin başkenti olan Cheboksary’de yaşıyor.

Polina Osipova’ya göre geleneksel bir Çuvaş ailesinde doğmak, her gün sanat ve zanaatla çevrili olmak demek. Büyükannesiyle konuşabildiği için kendisini şanslı hisseden sanatçı, çocukken kendisine anlatılan uyku zamanı hikayelerini, efsaneleri ve batıl inanışları ilham kaynağı olarak görüyor. Bu deneyimlerden çağdaş fikirler üretiyor. Malzeme olarak incileri ve çeşitli mücevher taşlarını, boncukları, pulları, çiçekleri, dantelleri ve kumaşları sıkça kullandığı görülüyor.

Sanatçının çalışmalarından biri birkaç gün önce Instagram’da öne çıkarıldı. Bu çalışmada görülen kalp sembolü yine Çuvaş geleneklerine dayanıyor. Kalp sembolünün geleneksel nakışlarında yaygın olarak kullanıldığının altını çizen sanatçı; sembolün sadakati, birliği, sevgiyi ve bizzat Çuvaş insanını temsil ettiğini belirtiyor.

Görsel: Instagram