Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
PlayStation Kolunu Tek Elle Kullanmaya İmkan Veren Aparat

PlayStation Kolunu Tek Elle Kullanmaya İmkan Veren Aparat

YouTuber Akaki Kuumeri, engelli kullanıcılar için PlayStation oyun kolunu tek elle kullanmaya imkan veren ve 3B yazıcıda basılabilen bir aparat tasarladı.

Microsoft, 2018 yılında Xbox Adaptive Controller’ı piyasaya çıkardığında oyun oynamayı herkes için daha erişilebilir kılmayı hedefliyordu. Daha kapsayıcı bu kontrol kumandası ürünün kendisi kadar ambalajıyla da sınırlı hareket kabiliyeti olan kişilerin ürüne erişmesini kolaylaştırmıştı. Öte yandan bu tarz erişilebilirlik girişimlerine Sony’nin PlayStation konsolunda henüz rastlamadık.

Oyun kumandalarının fiziksel engelliler tarafından rahatlıkla kullanılmasına imkan tanıyan modifikasyonları sunan The Controller Project isimli gönüllü girişimde Sony PlayStation 5 DualSense ve Sony PlayStation 4 Dualshock için 3B baskılı bir eklenti sunan YouTuber Akaki Kuumeri bu soruna bireysel olarak bir çözüm üretiyor.

playstation

Tasarım, engelli bireyler için oyunları erişilebilir hale getiriyor

Engelli oyuncuların oyun kumandalarıyla yaşadığı sorunların farkında olduğunu söyleyen YouTuber Akaki Kuumeri, Playstation özelinde yaşanan bu eksikliği gidermeyi amaç edindiğini ifade ediyor. YouTuber, sağ ya da sol elin yanı sıra parmaklarda da hareket kısıtlığı yaşayan kullanıcıları düşünerek yaptığı tasarımda mühendis Ben Heckendorn‘un yanı sıra, Reddit’teki Disabled Gamers isimli alt grupta yer alan kullanıcılardan ilham aldığını da ekliyor.

İlk olarak Sony PlayStation 5 DualSense için bu eklentiyi geliştiren Akaki Kuumeri, gelen geri bildirimler sonrası PS5 satın alamamış olan kişiler için de Sony PS4 Dualshock 4’e özel bir uyarlama gerçekleştirdi.

Eklenti iki elini aynı anda kullanamayan oyuncular için faydalı olacak bir tasarıma sahip. Oyun kumandasının sağ tarafında yer alan tüm girişleri 3B baskılı eklenti sayesinde sol tarafa taşıyan YouTuber bu konu hakkında sayfasında içerikler de paylaşıyor. Hem Sony PS4 Dualshock 4 hem de Sony PS5 DualSense için hazırlanan videolarda Kuumeri, Grand Theft Auto V ve Rocket League gibi oyunları oynarken sağ alt tarafta da kumandayı nasıl kontrol ettiğini gösteriyor.

Aparatın dosyasını indirilip 3B yazıcıda basmak mümkün

Oyun kumandalarını tek elle kullanmaya imkan tanıyan aparat sol tarafta yer alan L1, L2 ve yön tuşlarını sağ tarafa taşırken soldaki analoğu dize sabitleyerek hareket ettirmeye imkan tanıyor.

Özellikle aynı anda oyun kolunun hem sağ tarafı hem de sol tarafındaki tuşları kullanmayı gerektiren 3B aksiyon oyunları için yararlı olabilecek bu eklenti sol ve sağ el için özelleştirilebiliyor. Akaki Kuumeri, tasarımını Etsy üzerinden basılmış halde satışa sunuyor ancak 3B yazıcıya sahip olanlar baskı dosyasını Prusa Printers üzerinden ücretsiz olarak indirip kendileri de basabilir.

Görsel: Akaki Kuumeri YouTube