Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yolculuğun Bedeli

Yolculuğun Bedeli

NZTA ile FCB ortaklığında hazırlanan ve Road to Zero stratejisinin bir parçası olan reklam filmi, yol güvenliği konusunda farklı bir pencereden farkındalık yaratıyor.

NZ Transport Agency (NZTA), dikkat çekici kamu spotlarıyla tanınıyor. Daha önceleri emniyet kemeri sayesinde hayatta kalan insanların portreleriyle farkındalık yaratmaya çalışan kuruluş, bu kez FCB New Zealand ortaklığında yol güvenliği konusuna farklı bir bakış açısı getiriyor. Ulaştırma Bakanlığı Te Manatū Waka tarafından başlatılan ve Steve Ayson tarafından yönetilen reklam, alıştığımız yol güvenliği reklamlarının dışına çıkarak sıradanlığı yıkmayı hedefliyor. Tuhaf ve kasvetli havasıyıla gerilimi anbean artıran film, seyirciyle duygusal bir bağ kurmayı amaç ediniyor.

Kampanya insan hayatının önemini vurguluyor

Reklamın arkasındaki fikir son derece yalın. Babanın iki çocuğuyla çıktığı doğa yolculuğuyla başlayan filmde, sürücü bir süre sonra gişe memuru kadın tarafından durduruluyor. Yola devam edebilmesi için ise bedelini en küçük kızıyla birlikte ödemesi gerektiği söyleniyor. Ayson’ın yönlendirici kararlarından ortaya çıkan bu etki; duygular, anlar ve karakterlerle kurduğu ilişkiler sayesinde sürücünün korkusunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Fikir genel olarak sürücülerin yol güvenliği konusundaki gönül rahatlığından kurtulmasını sağlayarak insan yaşamının önemine vurgu yapıyor.

FCB New Zealand yöneticisi Sean Keaney, burada kastedilenin bir sayı değil insan hayatı olduğunu, yüzleştirilmek istenen konuya da direkt olarak vurgu yaptıklarını söylüyor. Ajansın yaratıcı yönetmenleri Peter Vegas ve Leisa Wall yaptığı ortak açıklamada otoyol geçiş ücreti gibi duymaya alışık olduğumuz bir tanım üzerinden insanları daha çok düşünmeye sevk etmenin önemini vurguluyor.

Reklam, Yeni Zelanda’nın yol güvenliği stratejisi Road to Zero’nun bir parçası. Trafik kaza sonucu ölümlerin ve ciddi yaralanmaların önüne geçmeyi vizyon edinen Road to Zero, özellikle 2030 yılına kadar Yeni Zelanda yollarındaki ölümleri ve ciddi yaralanmaları % 40 oranında azaltmayı hedefliyor. Stratejinin uygulandığı 10 yıllık süre boyunca binlerce ciddi yaralanmanın önüne geçen ve yüzlerce hayat kurtaran kampanyanın stratejisine, karayolu güvenliği konusunda 1997 yılında İsveç’te benimsenen Safe System yaklaşımı kılavuzluk ediyor.

Sözleşme gereği gerekli güvenlik ve kalite güvence testleri konusunda da iyi ilerleme kaydedilmiş ve bunların çoğu tamamlanmaya yakın durumda. Şubat 2022 itibariyle CPB HEB’den (Yeni Zelanda’da bulunan inşaat ortak girişim şirketi) 57 nihai güvenlik ve kalite güvence testi başvurusu alınmış olup, bunların 45’i gerekli standartları karşıladığı kabul edilmiş ve kalan üç onay görevi de belgelendirme veya onay için Greater Wellington Bölge Konseyi’ne sunulmuş.

Road to Zero kampanyasını desteklemeye yönelik film, tüm Yeni Zelandalıları (16 yaş ve üstü) hedefliyor. Televizyon reklamlarının yanı sıra çevrimiçi video ve sinema olmak üzere farklı mecralarda sunuluyor. 

Künye:
Müşteri: Waka Kotahi NZ Transport Agency
Yaratıcı Ajans: FCB Aotearoa
Medya Ajansı: FCB Medya
Prodüksiyon Şirketi: 3&7
Yönetmen: Steve Ayson
Yapımcı: Larisa Tiffin

Görsel: Youtube