Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Öznesi Meçhul Portreler

Öznesi Meçhul Portreler

Fabio La Fauci, “Is it you?” serisindeki tablolarıyla gerçekçi ve soyut resim anlayışı arasında gidip gelen portreler sunuyor.

Portre resimlerken mutlaka bir insan yüzünü betimlemek zorunda değilsiniz. Bir şeyler çıkarıp ekleyerek veya başka bir şeylerle birleştirerek fark yaratabilirsiniz. Örneğin Bill Mayer Rönesans dönemindeki soyluların yüzlerine hayvan portreleri çizerek işin içine biraz mizah kattı ve ses getirdi. Shawn Huckins ise Photoshop denemesiymiş görünen akrilik tablolarıyla önemli politik sorunları dile getirdi. İtalyan sanatçı Fabio La Fauci ise tamamen malzemenin kendisinden faydalanıyor ve yüzleri boya katmanından oluşan portreler yaratıyor.

Boya tabakasıyla yüzeyin dışına taşan portreler

Berlin’de çalışmalarını sürdüren ressam Fabio La Fauci, Is it you? adlı serisinde figüratif resimle soyut resmin olanaklarını aynı yüzeyde değerlendiriyor. Seri 10 farklı portreden oluşuyor. Portrelerdeki kafalar kalın bir boya tabakasından oluşuyor ve yüzeyden dışarı taşan birer rölyef gibiler. Videoda yapım sürecini izlediğinizde bu boya katmanı görünümündeki yapıları daha da abartılı hale getirmek için sanatçının seramik kullandığı görülüyor. Renkler palette değil, figürlerin kafalarında birbirine karışıyor. Sanatçının paletindeki renkler ise ten rengini temsil eder şekilde ağırlıklı olarak pembe, kırmızı, gri ve beyaz tonlardan oluşuyor. Bu renklerin bir arada kullanımı da aslında ten renginden öte et rengini çağrıştırıyor.

Gerçekçi gövdelerin üzerine yerleştirilmiş soyut yüzler

Fabio La Fauci, figürlerin omuzlarında ve boynunda, doğayı taklit eden gerçekçi bir yaklaşım izlerken kafalarında anında soyut bir moda sıçrayış yapıyor. Kafalar başka renklerle kirlenmiş pembe kütleler halinde duruyor. Yüzlerde hiç bir anatomik belirti yok, hiçbir ifadede de yok. Soyut geometri ve organik gerçeklik arasında salınan hayaletler gibiler. Figürlerin kimlikleri hakkında cinsiyetlerine dair küçük işaretlerden başka hiçbir işaret yok. Bazı resimlerde cinsiyet konusunda net bir anatomik belirti yok. Bu nedenle portrelere baktığımızda görmeye alışkın olduğumuz statü, duygu durumu ve kimliğe dair göstergeler bu meçhul portrelerde yok. Bunların yerine izleyiciyi sadece renklerin diliyle baş başa bırakıyor resimler.

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.