Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Özel Anlarda Fotoğraf Çekmeyi Unutanlara Yapay Zeka Dopingi: Google Clips

Özel Anlarda Fotoğraf Çekmeyi Unutanlara Yapay Zeka Dopingi: Google Clips

Google, Pixel 2 lansman etkinliğinde tanıttığı Google Clips ile yapay zekalı özel fotoğrafçıyı hizmetinize sunuyor.

Fotoğraf çekmek kimilerimiz için bir alışkanlık. Gördüğünü anında fotoğraflayarak anında fotoğraflayanlar aradan aylar, yıllar bile geçse anılarını yad etmek için çektiklerini gösterebiliyor. Kimileri ise özel anlarında telefonlarına, kameralarına sarılmayı atlıyor ve anılar sözlerde kalıyor. Hele bir de fotoğraflamak istediğiniz anda çocuklar ve patili dostlar varsa durum biraz daha karmaşık bir hal alıyor. Çünkü model olma konusunda oldukça tecrübesizler. Poz vermek, sabit durmak gibi mefhumlar ailemizin minik üyelerinde bir tık eksik.

Doğru anı ölümsüzleştiriyor

Google‘ın 4 Ekim’de gerçekleştirdiği toplu lansman etkinliğinde başta yeni amiral gemisi akıllı telefonu Pixel 2 olmak üzere birçok yeni ürün tanıtıldı. Bunlar arasında yapay zekayla donatılmış minik kamera Google Clips de var. Bir GoPro’yu andıran bu minik kamera özünde sizin için doğru anda fotoğraf çeken bir aksesuar. Öncelikli olarak ebeveynleri hedefleyen Clips, kameralarla yıldızı barışmayan bebeklerin ve köpeklerin nefis fotoğraflarını çekebiliyor. İster klipsle bir yere asın ister dik konumda yere bırakın kamerayı yerleştirip odaklanacağı kişiyi seçtikten sonrasını yapay zeka kendi başına hallediyor.

Akıllı fotoğraflama özelliği aktiften 3 saate kadar pil ömrü sunan Google Clips, 12 MP sensör ve 130 derecelik geniş açı lensle donatılmış. Fotoğrafları ise saniyede 15 kareyle çekebiliyor. 16 GB depolama alanı bulunan mini kamera Wi-Fi ile telefona bağlanıyor ve fotoğrafları kablosuz aktarabiliyor. Ayrıca üzerinde bulunan deklanşörle manuel fotoğraf seçeneği de sunuyor. Gizli kamera olarak algılanmaması için kayıttayken ürünün ön yüzünde beyaz bir ışık yanıp sönerek çevresindekilere haber veriyor.

Gizli kamera gibi çalışmıyor

Kendi kendine fotoğraf çekebilen bir kamera bir bakışta güvenlik konusunda endişe yaratabilir. Ancak Google bu konuda oldukça titiz. En basitinden Google Clips’in üzerinde mikrofon yok. Yani sessiz videolar çekiyor ve akıllı telefon gibi sizi dinlemiyor. Bunun yerine köpeğinizin destansı bir deparını veya oyuncağını yakalayışını sessizce kaydediyor. Bebeğinizin ilk adımlarıyla veya gülümsemesiyle kısa ve ilgi çekici videolar hazırlıyor. Google Clips sizin yerinize video çekerken, ebeveyne de bir elinde kamera olmadan vakit geçirme fırsatı sunuyor.

Google Clips, Google’ın mobil öncelikli vizyonu bırakıp yapay zeka öncelikli geliştirmeler yapmasının bir meyvesi. İnternet bağlantısına ihtiyaç duymaması ve mikrofondan yoksun olması kişisel veri ve güvenlik açısından tatmin edici özellikler olarak öne çıkıyor. İlk etapta Google Clips’in desteklediği akıllı telefonlar: Google Pixel ve üzeri, Samsung, S7 ve üzeri ile iPhone 6 ve üzeri. Henüz piyasaya çıkış tarihi belli olmayan Google Clips’in satış fiyatı ise 249 dolar olarak belirlenmiş.

Görsel: Google Clips